sport

Koen Verweij wint zilveren medaille op 1.500 meter

Door Shari Deira - 15 februari 2014

Koen Verweij is er zaterdag net niet in geslaagd de olympische titel op de 1.500 meter te winnen. De Nederlandse schaatser was drie duizendsten van een seconde langzamer dan de Pool Zbigniew Brodka. Verweij klokte 1.45,009 en Brodka 1.45,006.

Brodka bezorgde Polen het eerste schaatsgoud ooit. Het brons ging naar de Canadees Denny Morrison in 1.45,22.

Duizendsten

Mark Tuitert, kampioen bij de vorige Spelen in Vancouver, werd nu vijfde in 1.45,42. Stefan Groothuis moest genoegen nemen met de twaalfde plaats: 1.46,08. Jan Blokhuijsen, de vervanger van Sven Kramer, noteerde 1.46,50 en werd daarmee dertiende.

Het was de tweede keer dat een afstand bij de mannen werd beslist op duizendsten. Eerder kende de 500 meter bij de mannen een bizar verloop. Michel Mulder bleek net wat sneller dan Jan Smeekens.

Alle tien de Nederlandse schaatsers (mannen) die in Sotsji meedoen aan de Spelen hebben nu een olympische medaille. Verweij was tot vandaag de enige zonder plak, maar met zijn tweede plaats op de 1.500 meter bracht hij daar in de Adler Arena verandering in

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.