sport

Machtige Ireen Wüst haalt tweede Nederlands goud binnen in Sotsji

Door Servaas van der Laan - 09 februari 2014

Ireen Wüst heeft op de Olympische Winterspelen in Sotsji de tweede gouden plak voor de Nederlandse equipe binnengehaald. Ze liet haar grote concurrent Martina Sábliková ruim anderhalve seconde achter zich.

Martina Sábliková, die een race voor Wüst aan de beurt was, reed een stabiele race en schaatste het baanrecord van Wüst van de borden. Wüst wist toen dat ze op deze baan boven zichzelf moest uitstijgen. Dit lukte Wüst met verve. Met 4.00,34 was ze ruim anderhalve seconden sneller dan de Tjechische.

Russische verrassing

Grote verrassing voor de Russen was Olga Graf. De Russin verbaasde iedereen en reed de snelste drie kilometer uit haar carrière. Met de tijd 4.03,47 haalde de Russin de bronzen medaille.

Schaatsveteraan en olympische kampioene Claudia Pechstein begon goed aan haar race maar hield de snelheid niet vast tot het eind. Haar 4.05,26 was net niet genoeg voor een podiumplaats

Anouk van der Weijden reed een goede race maar kwam tekort voor het podium. De ‘schaatstende juf’ eindigde op de vijfde plaats. De 19-jarige Antoinette de Jong reed ook een prima race en eindigde achter Van der Weijden op de achtste plek. Zelf was De Jong zeer teleurgesteld over haar prestatie op haar eerste Olympische Spelen. ‘Ik hoop dat er nog veel Spelen gaan komen,’ zei de jonge schaatsster in tranen tegen de NOS.

Derde goud voor Wüst

Voor Ireen Wüst is het alweer de derde gouden medaille op de Olympische Spelen. In 2006 verraste ze als negentienjarige iedereen door goud te halen op de drie kilometer in Turijn.

Vier jaar geleden in Vancouver ging de drie kilometer naar Sábliková maar toen pakte Wüst het goud op de 1.500 meter. ‘Drie op rij, dat is gewoon niet normaal,’ zei Wüst tegenover de camera’s van de NOS. Door de overwinning van Wüst staat Nederland even tweede op de olympische medaillespiegel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.