sport

Mulder schrijft geschiedenis: eerste oranje goud op 500 meter

Door Servaas van der Laan - 10 februari 2014

Schaatser Michel Mulder heeft op de Olympische Winterspelen in Sotsji een historische overwinning geboekt op de 500 meter. Nooit eerder wist een Nederlander op die afstand een gouden plak te behalen.

De verschillen waren miniem maandag in Sotsji. Om de winnaar te kunnen bepalen, moest naar de duizendsten worden gekeken.

Na enkele spannende minuten, werd duidelijk dat Michel Mulder olympisch kampioen is geworden. Smeekens werd tweede en Ronald Mulder derde. Daarmee is het podium, net als bij de 5.000 meter, volledig oranje gekleurd.

Smeekens en broers Mulder

De 500 meter, die over twee ronden wordt gereden, begon voortvarend voor Jan Smeekens. Met 34,59 verbeterde hij het baanrecord van 34,80 dat Smeekens eerder in Sotsji vestigde.

Michel Mulder eindigde in de eerste rit op de tweede plek op vier honderdste seconden. De Japanner Keiichiro Nagashima volgde vlak daar achter op plaats drie.

In de tweede rit herpakten de broers Mulder zich. Ronald Mulder steeg in de tweede rit boven zichzelf uit en reed het baanrecord van Smeekens alweer van de borden. Met 34,49 in rit 2 kwam Mulder op een totaal van 69,46.

Zijn broer Michel reed in de tweede rit 34,71, een tijd die over twee ritten nét iets beter was dan die van Smeekens. Met een totale tijd van 69,31 ging het goud naar Michel Mulder.

Voor Stefan Groothuis liep de 500 meter uit op een deceptie. Na een tegenvallende eerste rit ging de Nederlander in de tweede ronde direct bij de start onderuit. Groothuis richt zich in Sotsji vooral op de 1.000 meter.

Jan Ykema

De laatste keer dat een Nederlandse schaatser op de Olympische Spelen een medaille wist te halen op de 500 meter dateert alweer uit het jaar 1988. Jan Ykema schaatste toen naar zilver in een tijd van 36,76, ruim twee seconden langzamer dan de huidige kampioen.

Dankzij de zege van Smeekens staat Nederland na drie dagen op drie gouden plakken. Zondag haalde Ireen Wüst de gouden medaille op de drie kilometer. Zaterdag beet Sven Kramer het gouden spits af op de 5.000 meter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.