sport

Nederland succesvolste schaatsland op Olympische Spelen

Door Anna Vossers - 10 februari 2014

Geen land heeft in de geschiedenis meer gouden schaatsplakken gehaald op de Olympische Spelen dan Nederland na de winst van Michel Mulder op de 500 meter maandagmiddag. Nederland stond maandagmiddag even eerste in het medailleklassement van Sotsji.

Nederland heeft nu in totaal dertig gouden schaatsmedailles gewonnen op Olympische Winterspelen. Dat is er één meer dan de Verenigde Staten, dat voor Sotsji 2014 koploper was. De Amerikanen hebben dit jaar geen gouden schaatsmedaille binnengehaald en blijven op een totaal van 29 staan.

Sotsji 2014

Nederland heeft tot nu toe zeven plakken gewonnen in Sotsji, net als Noorwegen, dat vooral veel bronzen plakken (vier) won. Maar als enige land wist Nederland al drie gouden medailles binnen te halen, allemaal bij het schaatsen: Sven Kramer op de 5.000 meter, Ireen Wüst op de 3.000 meter en Michel Mulder op de 500 meter.

Canada staat voorlopig op de tweede plaats tussen Noorwegen en Nederland, met twee goud, twee zilver en eenmaal brons.

Update 20.00: Canada heeft Nederland inmiddels weer ingehaald met twee medailles op het onderdeel freestyle skiën. Nederland staat nu tweede.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.