sport

Nicolas Anelka vijf duels geschorst vanwege antisemitisch gebaar

Door Shari Deira - 27 februari 2014

West Bromwich Albion-voetballer Nicolas Anelka is geschorst voor vijf wedstrijden en krijgt een boete van 80.000 pond (ruim 97.300 euro) vanwege het quenelle-gebaar dat hij maakte tijdens een wedstrijd tegen West Ham.

Anelka is met het maken van het gebaar schuldig bevonden aan racisme. Ondanks de uitspraak zegt de Football Association dat Anelka geen antisemiet is en dat hij met zijn actie antisemitisme ook niet wilde promoten.

Blij

Behalve de boete en de schorsing moet de 34-jarige Anelka ook een onderwijsprogramma van de Britse voetbalbond volgen. De Fransman kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Via een woordvoerder heeft Anelka aan Sky News laten weten dat hij blij is dat hij niet wordt bestempeld als antisemiet. De spits wil eerst het hele rapport lezen, voor hij besluit om in hoger beroep te gaan of niet. Hij heeft hiervoor een week de tijd.

Gebaar

De quenelle is een gebaar dat is verzonnen door de omstreden komiek Dieudonné M’Bala M’Bala. De komiek is bevriend met Anelka, en de voetballer maakte het gebaar naar eigen zeggen alleen om zijn vriend te steunen.

‘Ik begrijp niet wat religie hiermee heeft te maken. Natuurlijk ben ik geen racist of antisemiet,’ zei hij in december via Twitter. M’Bala M’Bala, die bekend staat om zijn antisemitische grappen, zegt dat het gebaar niet antisemitisch is maar is bedoeld tegen de gevestigde orde.

https://twitter.com/anelkaofficiel/statuses/417002547568594944

De actie van Anelka zorgde ervoor dat Zoopla, de hoofdsponsor van West Bromwich Albion, de club niet meer wilde sponsoren. Zoopla wilde niet in verband worden gebracht met een club waar spelers antisemitische handgebaren maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.