sport

Nooit eerder won Oranje zo veel medailles op Winterspelen

Door Servaas van der Laan - 13 februari 2014

De Nederlandse ploeg heeft na zes dagen Olympische Winterspelen in Sotsji in zes dagen twaalf medailles bij elkaar geschaatst. Daarmee verbreekt Oranje het record van elf medailles uit 1998.

Met de zilveren plak voor Ireen Wüst en het brons voor Margot Boer op de 1.000 meter ging de Nederlandse ploeg in één klap over het recordaantal medailles heen.

Iedere dag medailles

Na zes dagen Olympische Spelen staat Oranje op vier maal goud, drie maal zilver en vijf maal brons. Er is in Sotsji nog geen dag voorbij gegaan zonder Nederlandse medailles. Daarmee lijken deze Winterspelen uit te draaien op de succesvolste ooit. Typerend is ook dat alle medailles zijn gehaald op één discipline: het langebaanschaatsen. In 1998 bij de Winterspelen in het Japanse Nagano werden ook alle medailles met het schaatsen gehaald. Toen was er vijf maal goud: twee keer Marianne Timmer, twee keer Gianni Romme en een keer Ids Postma.

Beste schaatsland ooit

In Sotsji staat Oranje nog op vier gouden plakken maar met oog op de komende wedstrijden lijken vijf of meer gouden plakken makkelijk haalbaar. Nederland heeft sowieso al de meeste gouden schaatsmedailles gehaald van alle landen op de Winterspelen ooit.

Sotsji is voor de Nederlandse schaatsers op alle vlakken een toernooi van records. Michel Mulder haalde de eerste Nederlandse gouden medaille op de 500 meter. Margot Boer haalde met brons de eerste medaille voor Nederland binnen op dezelfde afstand voor vrouwen.

Op de medaillespiegel van deze Winterspelen klimt Nederland weer een plaatsje en staat het nu op de vierde plek achter Noorwegen, Canada en Duitsland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.