sport

Premier Rutte en minister Schippers huldigen olympiërs (foto’s)

Door Servaas van der Laan - 25 februari 2014

De Nederlandse sporters die actief waren op de Olympische Winterspelen in Sotsji zijn dinsdag in het zonnetje gezet door premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid en Sport Edith Schippers (VVD). Acht ‘gouden’ olympiërs kregen een koninklijke onderscheiding.

Rutte en Schippers spraken lovende woorden over de sporters die in Sotsji de meest succesvolle Olympische Winterspelen ooit hebben neergezet voor Nederland.

Voorbeeld

Schippers noemde schaatser Sven Kramer ‘een voorbeeld voor veel jonge sporters’. Ook loofde ze Ireen Wüst die ‘bovenaan alle lijstjes staat’ en Nederlands meest succesvolle olympiër aller tijde is.

Namens koning Willem-Alexander benoemde Schippers acht gouden medaillewinnaars tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het ging om Jorien ter Mors, Marrit Leenstra, Lotte van Beek, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij, Michel Mulder, Stefan Groothuis en Jorrit Bergsma. Kramer en Wüst hadden al een koninklijke onderscheiding. Zij kregen een beeldje.

Gouden coaches

Ook voor de coaches Gerad Kemkers en Jac Orie had minister Schippers een lintje in petto. Chef de Mission Toon Gerbrands zei dat Nederland zich nu definitief bij de beste sportlanden heeft gevoegd.

‘Dat neemt uiteraard ook verwachtingen en verantwoordelijkheden met zich mee,’ zei hij. Later op de dag hadden de sporters een ontmoeting met koning Willem-Alexander.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.