sport

Seattle Seahawks verpletteren Denver Broncos in Super Bowl

Door Servaas van der Laan - 03 februari 2014

De Seattle Seahawks hebben geen spaan heel gelaten van opponent Denver Broncos in de 48ste Super Bowl. Met 43-8 pakten de Seahawks voor de eerste in hun geschiedenis de prestigieuze American football-titel.

Van tevoren werd een spannende strijd verwacht, aangezien de Super Bowl een treffen was tussen het team met de beste aanval (Denver Broncos) en de beste verdediging (Seattle Seahawks).

Verdediging beste aanval

Zondagnacht in New Jersey bleek dat een goede verdediging meer waarde heeft dan een goede aanval. Al na twaalf seconden sneden de Seahawks dwars door de verdedigende linies van de Broncos heen en scoorde de ploeg twee punten met een ‘safety’. Na het eerste kwart stond het 8-0 en bij rust was het al 22-0.

Ook na de show in de rust kon Peyton Manning, ook dit jaar uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de NFL, zijn aanval maar niet op orde krijgen. De tegenstander had de zaakjes voorin wel op orde en liep uit tot 36-0.

Eerste winst

Tegen het einde van het derde kwart leefde Denver heel even op en maakte de ploeg acht punten. Daarna liep Seatle verder uit en bepaalde het met twee touchdowns de eindstand op 43-8.

Het was de eerste titel voor de Seahawks, die eenmaal eerder in de finale stonden. Tegenstander Denver stond zeven keer in de finale en won twee Super Bowls. Voor het laatst gebeurde dit in 1998. De wedstrijd werd zondag bekeken door naar schatting achthonderd miljoen mensen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.