sport

Sensatie Bergsma op de 10.000 meter, weer geen goud Kramer

Door Servaas van der Laan - 18 februari 2014

Jorrit Bergsma heeft voor een geweldige sensatie gezorgd op de 10.000 meter in Sotsji. Waar iedereen rekening hield met een overwinning van Kramer, reed Bergsma een olympisch record en ging er met het goud vandoor.

Jorrit Bergsma was de grote verrassing van de dag. Niemand hield er vooraf rekening mee dat de achtentwintigjarige Fries zo hard zou rijden op de tien kilometer.

Dankbare tegenstand

Kramer moest in de laatste rit de 12.44,45 (olympische record) van Bergsma goed rijden. Het toeval wilde dat Kramer het op moest nemen tegen Lee Seung-hoon, de Zuid-Koreaan die er vier jaar geleden vandoor ging met het goud omdat Kramer verkeerd wisselde.

Lee toonde zich een dankbare tegenstander doordat hij in het begin het tempo van Kramer bijbeende. Maar na vier minuten moest de Koreaan de Fries alleen verder laten gaan.

Geen versnelling

Kramer wist dat hij een nieuw olympisch record moest rijden om het olympische goud op de 10 kilometer te halen waar hij zo lang op heeft gewacht. Maar dat lukte Kramer niet.

Waar Bergsma in het einde van zijn race kon versnellen, leverde Kramer enorm in. De absolute favoriet moest genoegen nemen met het zilver. De 37-jarige Bob de Jong trakteerde zichzelf nog op brons.

Meeste medailles

Daarmee was de vierde ‘sweep’,  een volledig oranje podium, een feit. Nederland heeft nu 20 olympische medailles gehaald, een ongekend record.

Voor Sotsji stond het maximale aantal medailles op 11. Ook in vergelijking met de andere landen in Sotsji heeft Nederland nu de meeste medailles in bezit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.