sport

Slotakkoord in Sotsji: twee keer goud op ploegenachtervolging

Door Servaas van der Laan - 22 februari 2014

Nederland heeft op de Olympische Spelen in Sotsji het totale aantal medailles opgeschroefd naar 24. Zowel de mannen als de vrouwen wonnen goud op de olympische ploegenachtervolging.

Vooraf waren er maar weinigen die rekening hielden met iets anders dan goud voor de mannen- en vrouwenploegen. De Zuid-Koreanen maakten het de Nederlandse mannen overigens nog knap lastig.

Diep

Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen moesten diep gaan om de rit te winnen. Dit lukte uiteindelijk in een tijd van 3.37,71.

Daarmee vestigde de ploeg een nieuw olympisch record. Ook voor Nederland is de overwinning weer een historische. Nooit eerder won Nederland een gouden medaille op de ploegenachtervolging.

Speels gemak

De vrouwen hadden de eer om de medailleregen in Sotsji af te sluiten. De Poolse dames hadden zich bij voorbaat al neergelegd bij een zilveren medaille en gaven dan ook geen tegenstand.

Met speels gemak schaatsten de dames de achtste gouden medaille van dit olympisch toernooi binnen. Tussen neus en lippen braken ze ook nog even het olympisch record.

Plek 5

In Sotsji is het alweer de 24ste medaille voor oranje, waarvan er 23 werden gehaald op het langebaanschaatsen. Daarmee komt de Nederlandse ploeg op plek 5 in de medaillespiegel.

Als Duitsland zaterdag of zondag geen medailles meer haalt, behaalt Nederland voor het eerst in de geschiedenis een top-5-notering. Het bijzondere hiervan is dat dit puur op basis van één sport is bereikt.

Met 24 medailles breekt Oranje het recordaantal medailles op een olympisch wintertoernooi dat vóór Sotsji nog op 11 stond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.