sport

Sotsji 2014: Nederlanders in het land van Poetin

Door Lucas Gasthuis - 05 februari 2014

Het afgelopen jaar vierden Nederland en Rusland in het vriendschapsjaar de vele onderlinge relaties en uitwisselingen in de afgelopen eeuwen. Door de voortdurende diplomatieke rellen en aanhoudende discussies over homorechten zou de bijzondere band van Rusland met Nederland bijna vergeten worden.

Moet Nederland wel met zo’n zware delegatie naar Sotsji? Die vraag is de afgelopen periode zelfs door Kamerleden gesteld. Nederland zou door premier, minister en koningspaar af te vaardigen president Vladimir Poetin belonen voor de beroerde mensenrechten in zijn land.

Lange traditie

Maar premier Mark Rutte (VVD) spreekt vrijdag bij de opening van de Olympische Winterspelen met Poetin over mensenrechten en andere zaken. De ontmoeting staat in een lange traditie van betrekkingen tussen Rusland en Nederland.

De afgelopen eeuwen trokken veel Nederlanders naar het rijk in het noorden, gelokt door avontuur, liefde, fortuin of ideaal. Sommigen speelden een grote rol bij de modernisering van het uitgestrekte land. In de Speciale Editie Ons Rusland schenkt Elsevier ruim aandacht aan de bijzondere relatie tussen beide landen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.