sport

Vier voetbalclubs onder verscherpt toezicht van KNVB

Door Anna Vossers - 07 februari 2014

Voetbalclubs NAC Breda, De Graafschap, Excelsior en Fortuna Sittard zijn door de KNVB onder verscherpt toezicht gesteld. Zij zijn ingedeeld in categorie 1, wat betekent dat zij binnen drie jaar hun geldzaken op orde moeten hebben.

Dat maakt de KNVB vrijdag bekend.

Categorie 1

Fortuna Sittard, dat eind vorig jaar nog zijn stadion verkocht en daarmee volgens lokale media in één keer uit de financiële problemen zou zijn, werd vorig jaar al tot de financieel zwakste clubs van het betaald voetbal gerekend. NAC, De Graafschap en Excelsior zijn aan de lijst toegevoegd.

Vorig jaar rekende de KNVB ADO Den Haag, FC Dordrecht en Helmond Sport tot de risico-clubs, maar die die zijn alle drie gepromoveerd naar categorie 2. SC Veendam, dat vorig jaar als vijfde club in categorie 1 zat, is failliet gegaan een heeft geen licentie meer voor betaald voetbal.

Gezonde clubs

Elf clubs, waaronder Ajax, PSV, AZ en Sparta, zijn volgens de KNVB financieel gezond. Negentien clubs, waaronder Feyenoord en FC Utrecht, scoren een voldoende en zitten in de tussencategorie.

‘De KNVB merkt dat clubs in het algemeen hard werken aan hun financiële beleid. De KNVB juicht dat toe, want dat is in het belang van het gehele Nederlandse voetbal. Het mooiste zou zijn als al die inspanningen er in zouden resulteren dat er geen enkele club meer tot categorie 1 behoort, maar gezien het economische klimaat moeten we daarin realistisch zijn,’ zegt bestuurssecretaris Mark Boetekees van de KNVB.

Begin 2012 stonden nog negen clubs onder financieel toezicht van de KNVB, een half jaar eerder zelfs dertien. De voetbalbond wil met de categorie-indeling zorgen dat Nederlandse clubs er financieel goed bijstaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.