sport

Vijf Eredivisiewedstrijden moeten wijken voor nucleaire top

Door Anna Vossers - 07 februari 2014

Vijf wedstrijden van de Eredivisie en twee van de Jupiler League in het weekend van 21-23 maart moeten wijken voor de nucleaire top in Den Haag. Een wedstrijd tussen Ajax en RKC Waalwijk wordt mogelijk pas ruim drie weken later ingehaald.

De wedstrijden Heracles Almelo – Feyenoord, FC Twente – ADO Den Haag, Go Ahead Eagles – NAC Breda, FC Utrecht – SC Cambuur worden verplaatst naar woensdag 2 april 15.45 uur.

De wedstrijd RKC Waalwijk – Ajax gaat naar donderdag 3 april 15.45 uur. Maar omdat Ajax dan misschien moet uitkomen voor de Europa League, zou het kunnen dat de wedstrijd uiteindelijk drie weken later dan gepland wordt gespeeld, op woensdag 16 april 19.45 uur.

De wedstrijden AZ – PEC Zwolle, sc Heerenveen – N.E.C, FC Groningen – Vitesse en PSV – Roda JC gaan wel door op het afgesproken tijdstip door, eventueel onder aanvullende voorwaarden.

Politie-inzet

De stillegging van de Eredivisie en van twee Jupiler League-wedstrijden is het gevolg van de veiligheidsmaatregelen die worden getroffen voor de Nuclear Security Summit op 24 en 25 maart in Den Haag, waarbij 58 wereldleiders, 5.000 delegatieleden en 3.000 journalisten aanwezig zullen zijn.

Tijdens deze top wordt een recordhoeveelheid agenten ingezet – vier keer zoveel als bij de Troonswisseling vorig jaar. Daarom is er niet voldoende politie over om bij alle wedstrijden veiligheid te kunnen garanderen.

De KNVB laat weten teleurgesteld te zijn over de gevolgen van de top voor de Eredivisie: ‘Eind maart bevinden de competities zich in de beslissende fase als het gaat om de strijd om de titels, promotie en degradatie. Juist dan zijn sportieve uitgangspunten zoals het bewaken van het uit- en thuisritme, maximale rust tussen de wedstrijden en een gelijk aantal wedstrijden in de competitie van cruciaal belang.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.