sport

Ajax niet gestraft voor spandoek overleden Feyenoord-supporter

Door Servaas van der Laan - 13 maart 2014

De aanklager betaald voetbal straft Ajax niet voor het spandoek over een overleden fan van Feyenoord. De KNVB vindt dat de Amsterdamse club niet verantwoordelijk is voor het spandoek dat de bond hoe dan ook ‘stijlloos’ noemt.

Dat meldt de KNVB donderdag.

Stijlloos

Tijdens Ajax-Feyenoord van 22 januari verscheen in het fanatieke supportersvak 410 een spandoek met de tekst ‘onze rook is rooier dan Rooie Marck’. De tekst is een verwijzing naar Marck Bakker, een trouwe en geliefde Feyenoordfan die vorig jaar aan kanker overleed.

De KNVB noemt het spandoek ‘stijlloos’ maar zegt dat Ajax niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de respectloze actie van de Ajax-supporters. Het spandoek was in delen het stadion binnengebracht en kon daarom niet worden tegengehouden. De aanklager vindt dat Ajax voldoende maatregelen heeft genomen door het spandoek te verwijderen en de verantwoordelijke aan te melden voor een landelijk stadionverbod.

Rooie Marck

De 54-jarige Marck Bakker, vanwege zijn excentrieke rode haar ‘Rooie Marck’ genoemd, was vele jaren een vaste verschijning in het fanatieke supportersvak Q in de Kuip.

Ondersteund door familie en vrienden keek hij 26 juni vorig jaar nog één keer naar een training van Feyenoord. Toen hij zelf het veld betrad, zong het publiek hem toe en ontvouwde een enorm portret van de excentrieke Feyenoorder. Tegen Feyenoord-spelers zou hij hebben verklaard dat dit het mooiste is geweest dat hem kon overkomen. Drie dagen later overleed ‘Rooie Marck’ aan de gevolgen van kanker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.