sport

AZ plaatst zich met gemak voor kwartfinale Europa League

Door Servaas van der Laan - 20 maart 2014

AZ heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Europa League. Heel veel weerstand kregen de Alkmaarders in Moskou niet van Anzji Machatsjkala.

De formatie uit Alkmaar bleef zonder al te veel problemen overeind bij Anzji. Het in Moskou gespeelde duel eindigde in 0-0. Voor AZ was dat resultaat in Rusland genoeg, na de 1-0 van een week eerder in eigen huis.

Weinig spektakel

Veel gebeurde er aanvankelijk niet in de vrieskou van Moskou. Anzji schoot twee keer in de richting van het doel, beide keren van afstand. Gija Grigalava en Fedor Smolov zagen hun pogingen ruim over het doel van Alvaro Esteban gaan. Verder had AZ weinig moeite de hekkensluiter van de Russische competitie in toom te houden.

Naarmate het duel vorderde, kreeg de enige overgebleven Nederlandse formatie op het Europese podium wat meer grip op het duel. Dat leidde tot meer balbezit op het middenveld, maar nauwelijks tot echte mogelijkheden. Dat kwam waarschijnlijk mede omdat de formatie van coach Dick Advocaat, die wegens een schorsing moest toekijken vanaf de tribune, het accent op de verdediging had gelegd.

Paal

Toch scheelde het niet veel of Nemanja Gudelj had AZ na ruim een half uur op voorsprong gezet. Een vrije trap van de Serviër raakte buiten bereik van de Russische keeper Mikhail Kerzjakov de buitenkant van de paal. De situatie was ingeleid door een overtreding op de opkomende verdediger Simon Poulsen.

Na de hervatting was AZ beduidend beter. Met name voor Steven Berghuis, aardig op dreef sinds hij na de winterstop een vaste plaats kreeg, waren er meerdere mogelijkheden.

Ontsnapt

Twee keer kostte het de linkerspits net iets te veel tijd de bal voor zijn ‘goede’ been te krijgen. Eén keer stuitte hij op de keeper. Een vrije trap van Gudelj ging deze keer net naast.

In de slotfase ontsnapte AZ aan een verlenging toen een vrije trap van Oleksandr Aliev net naast ging. De Russen beëindigden het duel met tien man, na de rode kaart van Karlen Mkrstjian in de extra tijd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.