sport

Europese Nations League gaat oefeninterlands vervangen

Door Servaas van der Laan - 27 maart 2014

Vanaf 2018 zullen de vriendschappelijke voetbalinterlands in Europa worden vervangen door een competitie voor landenteams. In de Nations League zullen landenteams in verschillende divisies tegen elkaar gaan strijden.

Daarmee hebben alle 54 leden van de UEFA donderdag tijdens een congres in Astana ingestemd.

Verschillende divisies

Landenploegen zullen naar sterkte worden ingedeeld in verschillende divisies. Dit wordt gebaseerd op de coëfficiënt van de UEFA-ranking. Ploegen kunnen promoveren naar en degraderen uit de divisies.

Bij de eerste editie in 2018 kunnen vier tickets voor het EK in 2020 worden verdiend. In 2020 bestaat de UEFA zestig jaar en wil daarom voor het eerst een EK in dertien verschillende landen organiseren. Er zullen waarschijnlijk 24 landen meedoen.

Met de ingreep hoopt UEFA-baas Michel Platini het landenvoetbal interessanter voor publiek te maken. Naast de EK’s en de WK’s kunnen de overige interlands op weinig enthousiasme rekenen bij fans.

In Nederland werden de commerciële partijen overboden door de NOS bij de aankoop van de rechten van de EK- en WK-kwalificatieduels. De commerciële zenders zien dat ze niet genoeg aan de interlands kunnen verdienen vanwege de lage animo.

Niettemin is het interlandvoetbal volgens NOS-directeur Jan de Jong ‘geweldig voor de NOS en onmisbaar voor de publieke omroep’. Onlangs kocht de NOS ook de samenvattingen voor de wedstrijden in de Eredivisieduels voor de komende drie jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.