sport

Meer bewindslieden melden zich af voor Paralympische Spelen

Door Shari Deira - 06 maart 2014

De Russische president Vladimir Poetin hoeft tijdens de Paralympische Spelen in Sotsji, aanzienlijk minder handen te schudden dan tijdens de Olympische Spelen. Steeds meer bewindslieden melden zich af vanwege de situatie op de Krim.

De delegatie van het Witte Huis heeft aangegeven niet te komen, en de Britse premier David Cameron stuurt ook geen enkele minister naar Sotsji.

Sporters

De Canadese minister Bal Gosal (Sport) zag er naar uit om de paralympische sporters aan te moedigen in Sotsji, maar ook hij gaat niet naar het sportevenement. Verder hebben ook Polen, dat naast Oekraïne ligt, Finland, Oostenrijk en Tsjechië zich afgemeld.

De Duitse staatssecretaris Ole Schröder (Binnenlandse Zaken) gaat wel naar Sotsji. ‘Ik kan de politieke situatie niet negeren, maar tegelijkertijd ben ik ook heel trots op sporters met een beperking.’

Reis

Voor Nederland zouden minister Edith Schippers (VVD, Sport) en prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven naar Sotsji gaan om paralympische sporters te steunen, maar ook zij hebben hun reis geannuleerd.

Rusland organiseert in juni ook de G8-top, een top voor de belangrijkste industriestaten. Of deze vergadering door gaat, is nog maar de vraag. De voorbereidingen voor de top zijn vanwege de spanningen tussen Rusland en Oekraïne opgeschort.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.