sport

‘Paralympische Spelen Sotsji enorm financieel succes’

Door Tomasz Blom - 11 maart 2014

Er is een recordaantal kaartjes verkocht, de commerciële contracten leveren meer op dan ooit en het Russische publiek is sportief en enthousiast. De Paralympische Spelen in Sotsji zijn aan het uitgroeien tot de succesvolste aller tijden.

Dat zegt Phil Craven, de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). Volgens de Brit overtreffen de paralympische spelen de ‘stoutste verwachtingen’.

Records

Er zijn intussen al meer dan 300.000 toegangskaarten verkocht. Dat overtreft ruimschoots het record van Vancouver waar 230.000 toegangskaarten werden verkocht.

Daarnaast leverde het marketingprogramma rond de Spelen het IPC tot nu toe een recordbedrag van 68,5 miljoen euro op.

Russen

Craven vindt dat het Russische publiek alle lof verdient voor het succes. Volgens de voorzitter inspireert de Russische steun de atleten. Het pleziert hem het meest ‘dat de Russen niet alleen hun eigen atleten toejuichen, maar ook de deelnemers uit alle andere landen’.

Een positieve dopinguitslag voor de Italiaanse ijshockeyspeler Igor Stella vormt een kleine smet op de succesberichten. In afwachting van de contra-expertise is Stella voorlopig geschorst.

Nederlanders

In overeenstemming met de commerciële records, treedt Nederland met een recordaantal van zeven atleten op de Paralympische Spelen aan.

Op de Spelen wordt er in vijf categorieën gestreden: alpineskiën, biatlon, langlaufen, rolstoelcurling en ijssleehockey.

Tot nu toe wisten de Nederlanders nog geen rol van betekenis te spelen.

De Spelen duren nog tot en met 16 maart.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.