sport

‘Schaatsunie wil lange afstanden afschaffen’

Door Anna Vossers - 25 maart 2014

De internationale schaatsunie ISU overweegt de schaatskalender revolutionair aan te passen vanwege de Nederlandse dominantie in de sport.

Bij de eerstvolgende Olympische Winterspelen zouden de 10 kilometer voor mannen, de 5 kilometer voor vrouwen en de 1.000 meter moeten verdwijnen. Daarnaast zou er per jaar nog maar één WK worden gehouden.

Dat blijkt uit een uitgelekte brief van ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta, schrijft de Volkskrant. Cinquanta feliciteert de Nederlanders met hun schaatssuccessen, maar vindt het ook een ‘teken van grote zorg’ dat één land zoveel prijzen binnensleept.

Gemengde aflossing

De Italiaan stelt dat de lange afstanden niet interessant zijn voor Olympische Spelen: ‘Het lijkt vanzelfsprekend dat de 10.000 meter mannen en 5.000 meter vrouwen geen aantrekkelijke afstanden zijn voor schaatsers, tv-kijkers, et cetera’. In plaats daarvan stelt hij een mass start voor mannen en vrouwen met zestien ronden en daarnaast een gemengde aflossing met twee mannen en twee vrouwen die elk een ronde schaatsen.

Het WK allround en het WK sprint zouden ook kunnen worden afgeschaft, alleen het WK afstanden zou dan blijven bestaan.

Cinquanta schrijft dat het hem niet om een geldbesparing gaat: ‘Het is vooral bedoeld om programma’s meer in lijn te brengen met de huidige verwachtingen, en om te voorkomen dat we programma’s in stand houden die al te veel jaren worden gebruikt.’

Een verdergaande optie zou zijn dat alle schaatsers voortaan net zoals shorttrackers wedstrijden rijden op een 250-meterbaan. In dat geval zou shorttrack als aparte sport worden afgeschaft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.