sport

Toch geen Nederlandse delegatie naar Paralympische Spelen

Door Tom Reijner - 04 maart 2014

Minister van Sport Edith Schippers (VVD), prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven gaan niet naar de Paralympische Spelen in het Russische Sotsji. Het besluit viel dinsdag na het kabinetsraad.

‘De sporters blijven zolang hun veiligheid is gegarandeerd. Ook in deze situatie geldt dat we de internationale ontwikkelingen nauwlettend zullen blijven,’ zegt een woordvoerder van het ministerie van Schippers.

Delegatie

De Paralympics worden vrijdag geopend. Eerder kondigden de Britten en Amerikanen geen regeringsvertegenwoordigers te sturen wegens de militaire ingreep op de Krim.

Bij de Olympische Spelen in februari stuurde Nederland nog een zware delegatie met premier Mark Rutte (VVD), Schippers, koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Dialoog

Rutte zei bij dat besluit in januari niets te zien in een boycot, waar met name de SP op hamerde. Hij was van mening dat het beter was de ‘dialoog aan te gaan’ met de Russische regering dan thuis te blijven.

In Rusland had zowel Rutte als het koningspaar een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima dronken samen met de president een biertje in het Holland Heineken House, waar fans en atleten bijna elke avond de grote medailleoogst vierden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.