sport

Verdediging Pistorius: getuigen stemden verklaringen af

Door Anna Vossers - 04 maart 2014

‘Blade Runner’ Oscar Pistorius zegt dat getuigen hun verklaringen op elkaar hebben afgestemd. Zij zouden Steenkamp niet hebben kunnen schreeuwen.

Op de tweede dag van het proces van de paralympisch atleet in Pretoria legden buren belastende verklaringen tegen Pistorius af. Hij wordt ervan verdacht zijn vriendin Reeva Steenkamp vorig jaar met voorbedachten rade te hebben doodgeschoten.

Wakker geschrokken

Buurvrouw Michelle Burger, kroongetuige in de zaak, verklaarde maandag al dat zij in de fatale nacht van 14 februari wakker werd van een ruzie in het huis van Pistorius, die ongeveer een uur duurde. Zij hoorde aan het einde ervan vier schoten en vreselijk geschreeuw van een vrouw.

Haar man legt dinsdag een vergelijkbare verklaring af. Hij zei dat hij eerst dacht dat hij hoorde dat zijn buren werden beroofd, en pas de volgende dag begreep dat Pistorius Reeva had doodgeschoten. Net als zijn vrouw zegt hij dat hij ’s nachts geschreeuw en vier schoten hoorde.

Een derde buurvrouw bevestigt dinsdag dit verhaal: zij werd op de fatale nacht rond 1.56 uur wakker van een ruzie die een uur duurde, en hoorde ongeveer een uur later vier harde geluiden. De tolk vertaalde deze uitspraak naar ‘vier kogelschoten’, maar volgens Pistorius’ advocaat doelde zij op iets anders, dat niet te vertalen zou zijn.

Te ernstig gewond

Volgens de advocaat van Pistorius had fotomodel Steenkamp te ernstig hersenletsel om nog te kunnen schreeuwen na de schoten. Hij zegt dat de buren alleen geschreeuw van Pistorius kunnen hebben gehoord, en niet van zijn vriendin, omdat zij zich in een afgesloten ruimte bevond.

De buren zouden hun verklaringen volgens hem hebben gebaseerd op wat zij later via de media meekregen. Kroongetuige Michelle Burger zou haar woorden echter niet willen terugnemen omdat dat in Pistorius’ voordeel kan werken, zegt de advocaat.

Pistorius blijft bij zijn verhaal dat hij dacht dat er een inbreker in zijn huis was, en dat hij niet had gezien dat Steenkamp niet meer in bed lag. Hij schoot door de badkamerdeur in de veronderstelling dat hij een insluiper belaagde.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.