sport

Ajax besluit: ook komende drie jaar geen fans naar Rotterdam

Door Tom Reijner - 23 april 2014

Ajax is met aanvullende maatregelen gekomen na het wangedrag van een aantal fans tijdens de bekerfinale. De komende drie jaar neemt Ajax geen supporters mee naar Rotterdam voor wedstrijden tegen Feyenoord.

Dat besloot de leiding van de Amsterdamse club woensdag.

Verbod

Sinds 2009 nemen Ajax en Feyenoord geen supporters mee bij uitwedstrijden tegen elkaar. Het verbod op het meenemen van fans naar uitwedstrijden loopt dit jaar af.

Het leek er even op dat komend seizoen de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord weer door fans van beide clubs zouden kunnen worden bezocht, maar dat blijkt na het wangedrag van afgelopen zondag ijdele hoop.

Herhaling

Intussen zijn verschillende partijen druk bezig een herhaling van het wangedrag te voorkomen. Afgevaardigden van de harde kern van Ajax spraken woensdag in het geheim met voorzitter Jan Smit en algemeen directeur Nico-Jan Hoogma, allebei van Heracles Almelo, en Ajax-directeuren Edwin van der Sar en Jeroen Slop, schrijft NOS.

De harde kern zou hebben toegezegd dat er geen vuurwerk wordt afgestoken en dat zij het veld, ook bij een eventueel kampioenschap, niet betreden. Ajax heeft aan één punt genoeg om voor de vierde keer op rij de landstitel binnen te halen.

Dinsdag werd bekend dat ook Heracles extra veiligheidsmaatregelen neemt. Er worden speciaal getrainde honden ingezet die potentieel vuurwerk dienen op te sporen. Ook wordt iedereen die de wedstrijd wil bijwonen, gefouilleerd.

Schaamte

De Amsterdamse club was erg verbolgen over het wangedrag van een aantal Ajax-fans die zondag tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle vuurwerk op het veld gooiden. Daardoor moest het spel tijdelijk worden stilgelegd. De grasmat in de Rotterdamse Kuip liep voor tienduizenden euro’s schade op.

Het Ajax-bestuur zei zich te ‘schamen‘ voor de relschoppers ‘die zich supporters van onze club wanen’. De club kwam al snel met maatregelen: alle supporters die zondag in het vak zaten van waaruit vuurwerk werd gegooid, kunnen het bijwonen van de mogelijke kampioenswedstrijd komend weekeinde tegen Heracles Almelo vergeten. De Ajax-directie ontzegt hen de toegang tot het stadion in de Twentse stad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.