sport

Ajax landskampioen na plichtmatig gelijkspel in Almelo

Door Servaas van der Laan - 27 april 2014

Ajax is zondag voor de vierde keer op rij kampioen van de Eredivisie geworden. Een pact met Heracles Almelo zorgde ervoor dat de Amsterdammers zondag de titel binnenhaalden.

In de eerste helft wilden Heracles en Ajax er nog best een wedstrijd van maken. Lasse Schöne schoot na 13 minuten de openingstreffer binnen waarmee Ajax op koers was voor een mooi resultaat in Almelo.

Salonremise

Maar Simon Cziommer zorgde na 22 minuten voor een stand van 1-1. Die stand was voldoende voor het Amsterdamse kampioenschap.

Voor Heracles betekende het puntje lijfsbehoud in de Eredivisie. Erg veel gebeurde er in de tweede helft dan ook niet meer. Ajax speelde de bal rond achterin, terwijl de spelers van Heracles net deden alsof ze de bal wilden afpakken. Scheidsrechter Pieter Vink was blij dat hij na 90 minuten mocht affluiten.

Titel

Daarmee was de titel voor Ajax een feit. Dat het kampioenschap met een afgrijselijk gelijkspel werd binnengehaald, waren de Amsterdamse feestvierders al snel vergeten.

Een ruime 180 kilometer verderop maakte Feyenoord er in de laatste seizoenswedstrijd voor eigen publiek pas in de tweede helft een voetbalshow van. De tweede plek werd tegen Cambuur Leeuwarden veiliggesteld met een ruime 5-1. De Rotterdammers kwamen traag op gang en liepen pas in de tweede helft weg van de Friezen.

Twente

FC Twente herpakte zich in de wedstrijd tegen NEC en zette een achterstand om in een 5-2 winst, waarmee de derde plek werd zekergesteld. PSV versloeg bekerwinnaar PEC Zwolle en pakte de vierde plaats die ook recht geeft op rechtstreeks Europees voetbal. Als de Eindhovenaren volgende week thuis van NAC winnen is de vierde plaats zeker voor PSV.

Onderin lijkt Roda JC af te gaan op rechtstreekse degradatie. De ploeg kwam in eigen huis voor tegen FC Groningen maar trok na 90 minuten toch weer aan het kortste eind.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.