sport

Eigenaar LA Clippers geschorst na racistische opmerkingen

Door Shari Deira - 29 april 2014

Donald Sterling, de eigenaar van het basketbalteam de Los Angeles Clippers, is door de basketballiga NBA levenslang geschorst. Aanleiding hiervoor zijn racistische opmerkingen die Sterling maakte tegen zijn toenmalige vriendin.

Naast de levenslange schorsing, moet Sterling ook een boete betalen van 2,5 miljoen dollar (1,8 miljoen euro). De NBA noemt de opmerkingen van Sterling ‘diep kwetsend en schadelijk’.

Foto

Entertainmentwebsite TMZ publiceerde vorige week een opname waarin is te horen dat Sterling tegen zijn vriendin zegt dat zij geen zwarte Amerikanen moet meenemen naar wedstrijden van ‘zijn’ Clippers. Ook moet zij niet met hen op de foto gaan.

Later volgden nog meer fragmenten waarin de schatrijke Sterling zich negatief uitlaat over Afro-Amerikanen. De NBA heeft onderzoek gedaan naar de opnames en daaruit is gebleken dat de opnames authentiek zijn en dat de stem inderdaad van Sterling is.

Kwetsend

De tachtigjarige Sterling kreeg na publicatie van de opnames een stortvloed van kritiek over zich heen. Oud-speler Magic Johnson en de huidige vedette LeBron James van Miami Heat eisten actie van de NBA. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de uitspraken ‘ongelooflijk kwetsend en racistisch‘.

Zondag namen spelers van de LA Clippers nadrukkelijk afstand van de woorden van Sterling. Tijdens de warming-up droegen ze hun shirt binnenstebuiten, waardoor de clubnaam niet zichtbaar was. Sinds de ophef hebben twintig sponsors zich teruggetrokken.

Beluister de opname hier terug:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.