sport

Ex-commissaris Amsterdam: voetbalclubs faciliteren ‘gangs’

Door Tomasz Blom - 30 april 2014

Voetbalclubs werken wangedrag in de hand door supportersgroepen samen te laten reizen en speciale vakken voor hen te reserveren. Ontmantelen van deze groepen is de enige manier om dit soort groepsgedrag te voorkomen.

Dat zegt oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Joop van Riessen woensdag in Metro. De oud-politieman ging in het verleden herhaaldelijk de strijd aan met de Ajax-hooligans die zijn stad sloopten.

Gangs

Volgens Van Riessen zijn er altijd ‘dergelijke supportersgangs geweest’. Verenigingen noemt de oud-commissaris ze al niet meer. ‘Zolang het model niet wordt veranderd, zullen ze ook blijven.’

Van Riessen pleit ervoor om de groepen niet meer bij elkaar te zetten en ze niet meer samen te laten reizen. ‘Dan bestaan ze niet meer als groep en is het nog maar de vraag of ze elkaar blijven opzoeken.’

Tijdens voetbalduels worden er twee wedstrijden gespeeld: één op het veld en één op de tribunes, zegt de oud-politieman. ‘Supporters in de vakken willen laten zien dat ze de sterkste zijn. En soms slopen ze dus hun eigen stad.’

Ajax-sloperij

De afgelopen weken kwam vooral de Ajax-aanhang negatief in het nieuws. Supporters brachten onder meer tijdens de verloren bekerfinale tegen PEC Zwolle voor 60.000 euro vernielingen aan in De Kuip en gooiden vuurwerk op het veld. Na het kampioensfeest op zondag kwam daar nog eens 40.000 euro schade aan NS-materieel bij en werden er negen metrostellen gesloopt.

De huldigingen van Ajax zijn sinds 2012 op een grasveld naast de Amsterdam ArenA. Een eventuele terugkeer naar een huldiging op het Leidseplein, in de binnenstad van Amsterdam, ziet Van Riessen niet zitten. ‘Er is altijd wel een groep die uit is op ellende.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.