sport

Fanatieke Ajax-aanhang zegt sorry tegen spelers en harde kern

Door Tom Reijner - 22 april 2014

Vak410, een vereniging van een fanatieke groep Ajax-fans, biedt alsnog excuses aan voor het gooien van vuurwerk in de Rotterdamse Kuip tijdens de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax. De supporters maken hun excuses aan Ajax, de spelers en de harde kern.

In de verklaring op de website van Vak410 wordt met geen woord gerept over spijtbetuigingen aan voetbalbond KNVB en stadion de Kuip, waar de grasmat door de vuurwerkbommen flinke schade opliep. Feyenoord gaat de schade via de KNVB op Ajax verhalen. De betaling kan oplopen tot wel 60.000 euro.

Sfeer

Volgens de fanatieke fans hoort vuurwerk bij een bekerfinale, ‘zowel op de tribune als op het veld’, want dat werkt ‘sfeerverhogend’.

Maar de ‘chaotische taferelen’ die zondag tijdens de wedstrijd optraden, worden ‘ten zeerste’ betreurd. Zeker omdat het vuurwerk bijna op Ajax-keeper Kenneth Vermeer terechtkwam, schrijft Vak410.

Verwerpelijk

Maandag veroordeelde de Ajax-directie al het wangedrag van supporters van de Amsterdamse clubs. De club heeft excuses aangeboden aan de KNVB en de Kuip. De club vindt dat een aantal fans met hun ‘verwerpelijke gedrag’ Ajax in diskrediet heeft gebracht.

Het Ajax-bestuur zegt zich te ‘schamen’ voor de relschoppers ‘die zich supporters van onze club wanen’. De club komt met ‘passende maatregelen’. Die kwamen vandaag: alle supporters die zondag in het vak zaten van waaruit vuurwerk werd gegooid, kunnen het bijwonen van de mogelijke kampioenswedstrijd komend weekeinde tegen Heracles Almelo vergeten.

De Ajax-directie ontzegt hen de toegang tot het stadion in de Twentse stad, waar Ajax aan één punt genoeg heeft om voor de vierde keer op rij de landstitel binnen te halen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.