sport

Kabinet geeft UEFA vrij spel voor EK 2020 in Amsterdam

Door Servaas van der Laan - 24 april 2014

Als Amsterdam in 2020 vier wedstrijden voor het Europees Kampioenschap toegewezen krijgt, geeft het kabinet de UEFA alle (fiscale) privileges die het Europese voetbalorgaan eist. Zo krijgt de UEFA volledige belastingvrijstelling en wordt de import en export van goederen niet door de douane gecontroleerd.

Daar heeft minister van Sport en Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) voor getekend.

Bid

Nadat de gemeenteraad van Amsterdam woensdag akkoord ging met een financiële bijdrage, besloot de KNVB definitief om een bid op een deel van van de wedstrijden van het EK 2020 uit te brengen. Om wedstrijden te mogen organiseren eist de UEFA een waslijst aan garanties van de KNVB, de gemeente Amsterdam, de Amsterdam Arena en het Rijk.

Minister Schippers zegt de voetbalorganisatie onder meer bescherming toe van commerciële belangen, ongecontroleerde invoer van goederen en vrijheid van werkvergunningen en geldverkeer. Daarnaast eist de UEFA om zonder restricties te mogen landen op Schiphol en wil de organisatie voldoende radiofrequenties ter beschikking hebben.

EK 2020
Vanwege het 60-jarige bestaan van het EK zal het voetbalevenement in 2020 in dertien verschillende steden in dertien landen worden gespeeld. Inmiddels hebben 32 landen aangegeven een deel van de organisatie op zich te willen nemen.

Het Nederlandse bid richt zich op drie groepswedstrijden en een achtste finale, die alle vier in de Arena gespeeld zullen worden. Volgens de minister valt de hoogte van de financiële bijdrage van het Rijk binnen de kaders van het geldende beleid – maximaal 2 miljoen euro voor de organisatie van evenementen – van het ministerie van VWS.

De schatting van de totale kosten van het Nederlandse deel van de organisatie komen uit tussen de 16 en 19 miljoen euro. De netto baten worden geraamd tussen de 55 en 75 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.