sport

Marathon Rotterdam: valsspelen en toch een medaille

Door Tomasz Blom - 17 april 2014

Zeker 129 recreatieve deelnemers van de Marathon Rotterdam hebben een deel van de ruim 42 kilometer lange route overgeslagen. De organisatie schrapt de fraudeurs uit de uitslag.

Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdag. Een van de deelnemers maakte het wel heel bont. De valsspeler liep slechts 600 meter en haalde vervolgens een medaille op bij de finishlijn.

Tussentijden

De oplichters liepen tegen de lamp tijdens de controle van de tussentijden van de marathon. Op verzoek van de NOS had de organisatie op vier punten extra ‘geheime’ meetpunten toegevoegd. Marathon-directeur Mario Kadiks zegt dat de fraudeurs vooral deze plekken hebben gemist.

Een enkeling sneed maar een paar kilometer af, maar het gemiddelde ligt op 19,3 overgeslagen kilometers. De eerste 20 kilometer waren het minst in trek bij de sjoemelaars. Meer dan de helft sloeg de beginkilometers over en voltooide alleen het laatste deel van het parcours dat rond het Kralingse Bos voert.

Verwijderen

Volgens Kadiks valt er niets te doen tegen dit soort bedotters. ‘Het is zo’n groot evenement dat het voor ons niet te doen is om bij de finish na te gaan wie wel en wie geen recht heeft op een medaille.’

De organisatie verwijdert de sjacheraars uit de officiële uitslag en stuurt ze geen finish-certificaat en felicitatiemail. De medaille mogen de zwendelaars houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.