sport

Op wie u dit weekend moet letten bij de Amstel Gold Race

Door Tomasz Blom - 18 april 2014

Aanstaande paaszondag gaat in Maastricht de enige Nederlandse wielerklassieker van start. Na de winst van coureur Niki Terpstra in Parijs-Roubaix vorige week zondag, zijn de Nederlandse verwachtingen hoog gespannen voor weer een Oranje-succes.

De 49ste editie van de wielerkoers beslaat dit jaar ruim 250 kilometer en voert van de Limburgse hoofdstad naar de finish op de Rijksweg in Vilt. Onderweg krijgen de renners veel lastig klimmetjes voor de kiezen, waaronder viermaal de beruchte Valkenburgse Cauberg.

Favorieten

De heuvelklassieker kent dit jaar veel kanshebbers. De Spaanse Alejandro Valverde van Team Movistar staat torenhoog bovenaan de lijstjes met favorieten.

Daarnaast dichten kenners de Poolse Michal Kwiatkowski van Omega Pharma-Quickstep en de voormalig wereld- en Belgisch kampioen Philippe Gilbert van BMC, veel kans toe. Kwiatkowski eindigde vorig jaar nog als vierde en de Gilbert bewees woensdag zijn vorm door de Brabantse Pijl te winnen.

Nederlanders

De NOS meldt vrijdag dat na de voorlaatste Nederlandse winst (Servais Knaven) in Parijs-Roubaix in 2001, er dertien dagen later ook een Nederlandse renner (Erik Dekker) als eerste over de streep in Zuid-Limburg kwam. De wielerkoers werd daarna niet meer door een Nederlander gewonnen.

Na de recente overwinning van Terpstra in de Franse keienklassieker voorspelt de zender daarom dat het dit jaar niet meer mis gaat. Wout Poels van Omega Pharma-Quickstep, Bouke Mollema van Belkin en Tom Jelte Slagter van Garmin zijn de renners die de grootste kans hebben op Nederlands succes.

De Maastrichtse Tom Dumoulin geldt als een outsider. De jongeling van Giant-Shimano zegt tegen de NOS ‘ooit’ de Amstel Gold Race te gaan winnen. Maar voegt er aan toe: ‘niet dit jaar’. Desondanks mag hij zondag van zijn ploeg vertrekken met de status van kopman.

De Amstel Gold Race gaat zondag om 10.15 uur van start op de Markt in Maastricht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.