sport

Oud-voorzitter Valencia probeerde opvolger te ontvoeren

Door Servaas van der Laan - 09 april 2014

De Spaanse politie heeft de voormalige voorzitter van voetbalclub Valencia, Juan Bautista Soler, opgepakt op verdenking van poging tot ontvoering. Soler, die in 2007 Ronald Koeman aanstelde als trainer, zou het gemunt hebben op zijn opvolger Vicente Soriano.

Dat melden Spaanse media woensdag.

In de kraag gevat

Volgens de politie heeft Soler iemand ingehuurd om Soriano te ontvoeren. Die persoon werd voor hij zijn daad kon plegen in de kraag gevat.

Het motief voor de ontvoering is van financiële aard. Soriano, die in 2008 voor 70,7 miljoen euro de aandelen in de club Valencia van Soler overnam, zou nog geld verschuldigd zijn aan zijn voorganger. Soler zou zo wanhopig zijn geweest, dat hij zijn voormalige kompaan en zakenpartner zou hebben willen ontvoeren.

Vrienden

In 2004 waren de ondernemers Soler en Soriano nog vrienden. Het tweetal had grootse plannen met Valencia dat de voorafgaande jaren met spelers als Gaizka Mendieta, Claudio Lopez en Jocelyn Angloma zeer succesvol was geweest.

Valencia moest naast Barcelona en Real Madrid de derde supermacht in Spanje worden en om dat te bereiken werden spelers als David Villa, David Silva en Marco di Vaio gehaald. Ronald Koeman werd als trainer aangesteld. Ook moest er een nieuw Mestalla-stadion komen dat plaats zou moeten bieden aan meer dan 73.000 fans.

Geen geld meer

Maar toen was het geld op. Soler en Soriano kregen ruzie en de eerste verliet de club. Soriano moest toen het puin gaan ruimen. Met valse beloftes heeft hij een tijdje mooi weer kunnen spelen. Maar nu willen de schuldeisers toch echt hun geld zien. Onder hen is ook Soler die in het hele verhaal een meer dan dubieuze rol vervult.

De politie heeft de vastgoedondernemer en oud-bestuurder onder huisarrest geplaatst. Hij moet binnen een straal van 15 meter rond zijn huis blijven. Dat is niet voor niets. Het kantoor van Soriano staat 20 meter verderop.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.