sport

Spaanse bananenwerper levenslang verbannen uit stadion

Door Tomasz Blom - 29 april 2014

De racistische Villarreal-supporter die afgelopen zondag een banaan naar de getinte FC Barcelona-verdediger Dani Alves wierp, heeft een levenslang stadionverbod van zijn club gekregen. Dankzij de inzet van andere toeschouwers is de man geïdentificeerd.

De Braziliaanse rechtsback kreeg bij het nemen een hoekschop een banaan naar zijn hoofd geslingerd. Alves reageerde adequaat en nam een hap van het stuk fruit.

Schandpaal

De voetballer zei na de wedstrijd dat hij ‘het na elf jaar Spanje wel gewend is’. Toch zou hij het liefst de voetbalfan publiekelijk aan de schandpaal genageld zien worden.

‘Als het aan mij zou liggen, dan zou ik een foto van die bananengooier op internet zetten, zodat hij herkend wordt en zich gaat schamen voor zijn actie.’

Racisme

Alves vindt daarbij dat de FIFA en Spanje te weinig actie ondernemen tegen racisme op het veld. Vooral Spanje zou ouderwets zijn op het gebied van racisme. ‘Spanje doet zich voor als een groot land, maar in sommige opzichten lopen ze nogal achter.’

Via sociale media kreeg de Braziliaan veel steun van voetballers uit diverse landen, die ‘bananenselfies’ – foto’s van zichzelf met een banaan – plaatsten met de begeleidende spottende tekst ‘we zijn allemaal apen’.

Alves zei in een reactie op de steunbetuigingen blij verrast te zijn.

De Italiaanse premier Matteo Renzi (L) en voetbalcoach Cesare Prandelli steunen Alves Bron: EPA

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.