sport

Tom Boonen zondag op jacht naar eretitel

Door Tomasz Blom - 04 april 2014

Aanstaande zondag zullen veel wielerliefhebbers klaar zitten voor de belangrijkste Belgische wielerkoers van het jaar: de Ronde van Vlaanderen. De vraag die velen bezighoudt, is of de Vlaamse Tom Boonen als eerste wielrenner de koers voor de vierde keer op zijn naam zal schrijven en zich daarmee tot de onbetwiste ‘Leeuw van Vlaanderen’ kroont.

Driemaal wist Boonen de Ronde van Vlaanderen te winnen. In 2005 eindigde de Vlaming voor het eerst op de eerste plek, in 2012 voor het laatst. Ook dit jaar is Boonen weer een van de topfavorieten voor de Ronde die voor de 98ste maal wordt vereden. Daarnaast zijn vooral de Slovaakse Peter Sagan van Cannondale en de Zwitserse Fabian Cancellara van Trek, grote kanshebbers voor de eindoverwinning.

De Leeuw

Liefhebbers in binnen- en buitenland beschouwen de Vlaamse eendagskoers als de hoogmis van het Belgische wielrennen. Een podiumplek in de koers is daarom een uitzonderlijke eer.

Tot nu besteeg de Vlaming Johan Museeuw het vaakst het erepodium. Achtmaal eindigde de wielrenner in de top drie, waarvan drie keer op de eerste plaats. Het leverde hem de eretitel Leeuw van Vlaanderen op. Boonen kan zondag bij winst de nieuwe, absolute held van Vlaanderen worden.

Nederlanders

De Nederlandse rol in de Ronde van Vlaanderen lijkt dit jaar eens niet bij voorbaat al uitgevlakt. De 29-jarige Niki Terpstra van Omega Pharma-Quick Step is al weken in bloedvorm en behoort daarom zondag zeker tot een van de favorieten.

Terpstra won vorige week Dwars door Vlaanderen en werd tweede in de E3 Harelbeke, achter Peter Sagan. Museeuw spreekt zich vrijdag lovend uit over Terpstra op de site van het Belgische Nieuwsblad en ook de Vlaamse sportzender Sporza is onder de indruk van de prestaties van de Nederlander.

Outsiders

Museeuw zegt verder dat de Vlaamse Sep Vanmarcke, die in dienst rijdt van de Nederlanse Belkin-formatie, de revelatie van de Ronde kan worden. Daarnaast noemt de Vlaamse held de Spaanse Alejandro Valverde van Team Movistar als een van de outsiders.

De Belgische wielercommentator Michel Wuyts verwacht een spannende ronde. Hij voorspelt een scenario gelijk aan dat van 2011. Toen kreeg de gedoodverfde favoriet Cancellara een inzinking en ging de winst naar de Vlaamse Nick Nuyens.

De Ronde start zondag om 10:15 uur in Brugge.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.