sport

‘Vitesse mag geen kampioen worden van Chelsea’

Door Servaas van der Laan - 01 april 2014

Vitesse mag naar hartelust talentvolle spelers van Chelsea gebruiken. Maar in ruil moeten de Arnhemmers er wel voor zorgen geen kampioen van Nederland te worden.

Ajax hoeft niet bang te zijn dat Vitesse nog een gooi naar een landskampioenschap zal doen. Net als voorgaande jaren haakten de Arnhemmers in de tweede seizoenshelft af voor de titel. In de afgelopen drie wedstrijden behaalde de club slechts 1 puntje.

Londen vetoot titel

Voormalig eigenaar Merab Jordania weet wel hoe dat komt. In De Telegraaf zegt de Georgiër dat Vitesse geen kampioen mag worden van Chelsea.

Aleksander Tsjgirinskiy, vriend van de Russische multimiljardair en Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj is op papier grootaandeelhouder van Vitesse. Feitelijk is Londen eigenaar van vrijwel alle spelers bij Vitesse, zegt Jordania. En volgens de regels van de UEFA is het niet toegestaan om twee clubs van dezelfde eigenaar toe te laten tot de Champions League. de KNVB heeft de link tussen Londen/Moskou en Arnhem overigens nooit kunnen bewijzen.

Aanmoedigen zinloos

Omdat de winnaar van de Eredivisie zich automatisch inschrijft voor het miljoenenbal mag Vitesse van Londen alles doen, behalve de titel pakken. Fans kunnen in Arnhem hun club aanmoedigen wat ze willen, kampioen zal Vitesse niet worden. Dit blijkt achteraf de reden te zijn waarom Fred Rutten vertrok bij de club. Toen die hoorde dat hij geen nieuwe spelers mocht halen om voor het kampioenschap te strijden, meldde hij zich ziek.

Topscorer Wilfried Bony werd verkocht omdat hij te veel doelpunten maakte. Jordania is vanwege een conflict over deze vreemde strategie uiteindelijk ook opgestapt, gedwongen of niet. De Georgiër zegt te hopen dat de fans in de toekomst weer een ‘echte club’ krijgen.

Reactie Vitesse

Desgevraagd laat Vitesse de woorden voor rekening van Jordania. De Arnhemse club wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. Ester Bal, die per 1 april geen perschef meer bij de club is, mag eigenlijk niets meer over de kwestie zeggen.

Maar ze wil wel benadrukken dat haar vertrek niets met de woorden van Jordania te maken heeft. Van een eventueel ‘kampioensverbod’ uit Londen weet ze niets.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.