sport

Wie schitteren er komende zomer in Brazilië door afwezigheid?

Door Tomasz Blom - 02 april 2014

Over een kleine maand begint in Brazilië het wereldkampioenschap voetbal. Ondanks dat alle definitieve selecties nog niet rond zijn, is het van een aantal grote sterren al bekend dat ze niet in actie komen op het mondiale eindtoernooi.

Vanaf 12 juni gaan 32 landen de strijd aan om de wereldtitel en er is geen voetballer die het evenement aan zijn neus voorbij zou willen laten gaan.

Toch ontbreken er een aantal grote namen door blessures of omdat ze zich simpelweg niet met hun nationale elftal kwalificeerden voor het eindtoernooi.

Elsevier.nl houdt de komende tijd bij wie de opvallendste WK-afwezigen zijn:

Thiago Alcántara

De Spaanse Bayern-middenvelder Thiago Alcántara zal ook noodgedwongen het WK missen. In maart scheurde Alcántara zijn knieband in een competitiewedstrijd tegen Hoffenheim. Aanvankelijk dacht de middenvelder op tijd te zijn hersteld voor het WK, maar nader medisch onderzoek heeft uitgewezen dat Alcántara een operatie moet ondergaan.

De Spaanse international kwam in het begin van dit seizoen over van Barcelona en speelde sindsdien 25 wedstrijden voor Bayern München.

Zlatan Ibrahimović

De man die zichzelf beschouwt als de beste speler ter wereld, plaatst zich vorig jaar met Zweden niet voor het WK. In een directe tweestrijd met de Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo, delft de flamboyante Zlatan Ibrahimović  het onderspit. Portugal gaat naar het WK, Zweden blijft thuis.

Op het moment staat de Zweed onder contract bij het Franse Paris Saint Germain, waar hij naar verluidt 220.000 euro per week verdient. Ibrahimović  scoorde dit seizoen al veertig keer voor zijn club.

Theo Walcott

De 25-jarige Engelse aanvaller van de Londense club Arsenal scheurt begin dit jaar de voorste kruisband van zijn linkerknie en mist daardoor het WK. De Engelsen hadden gehoopt dat de snelle Walcott een grote rol in Brazilië zou vervullen. In het voorgaande seizoen vond de spits 21 keer het net.

Walcott wacht nog altijd op zijn eerste speelminuten op een WK. In 2006 zat hij als zeventienjarige op de bank en in 2010 liet de toenmalige Engelse bondscoach Fabio Capello hem thuis.

Petr Cech

Omdat Tsjechië op een derde plek in de poule eindigt tijdens de WK-kwalificatie, blijft keeper Petr Cech de komende zomer noodgedwongen thuis.

Cech verdedigt al jaren het doel van de Londense club Chelsea en wordt beschouwd als een van de beste keepers ter wereld. In 2007 liep de Tsjech een schedelbasisfractuur op. Sindsdien speelt hij zijn wedstrijden met een opvallende helm.

Gareth Bale

Een van de opmerkelijkste namen in dit rijtje is de uit Wales afkomstige Gareth Bale. Zijn overgang vorig jaar van het Engelse Tottenham Hotspur naar Real Madrid ging gepaard met een recordtransfersom. Naar verluidt betaalden de Madrilenen zo’n honderd miljoen euro voor de aanvaller.

Ondanks zijn kwaliteiten weet Bale zijn nationale elftal niet door de kwalificatierondes te loodsen. Wales eindigt kansloos als vijfde en de duurste speler ter wereld mist het WK.

Kevin Strootman

Begin maart komt de Nederlandse AS Roma-middenvelder Kevin Strootman verkeerd terecht tijdens een wedstrijd tegen Napoli. Strootman verlaat het veld in tranen met een gescheurde kruisband.

De vorig jaar van PSV overgenomen speler was bezig aan een uitstekend debuutseizoen bij Roma en hoopte op het aankomend WK in Brazilië een belangrijke rol in Oranje te vervullen. Voor een kruisbandblessure staat normaalgesproken een hersteltijd van zes tot negen maanden. Het is daarom uitgesloten dat Strootman in juni met Oranje mee kan naar het WK.

Robert Lewandowski

Het WK gaat ook voorbij aan de Pool Robert Lewandowski van Borussia Dortmund. De spits is momenteel een van de productiefste spelers uit de Duitse Bundesliga en zijn aanvoerder Sebastian Kehl noemt hem onlangs nog ‘onvervangbaar’. Real Madrid zou de afgelopen winter tevergeefs zelfs 81 miljoen euro voor de sterspeler hebben geboden.

Het enorme talent van Lewandowski helpt het Poolse elftal desondanks niet naar Brazilië. De Polen eindigen als vierde in hun groep en spelen net als in 2010 niet op het WK.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.