sport

‘Angstcultuur bij Ajax: medewerkers al jarenlang bedreigd’

Door Tom Reijner - 01 mei 2014

Directieleden en medewerkers van Ajax worden al jarenlang bedreigd en geïntimideerd door eigen harde kern fans. De afgelopen twee maanden hadden minimaal twee personen in en rond de club te maken met bedreigingen.

Beide slachtoffers deden geen aangifte, schrijft de Volkskrant donderdag op basis van eigen onderzoek. De politie zegt bekend te zijn met de structurele angstcultuur rond de Amsterdamse voetbalclub. Alle zestien betrokkenen willen anoniem blijven uit angst voor represailles.

Spelletjes

In de afgelopen vijftien jaar is er maar twee keer aangifte gedaan van bedreiging. Het ging daarbij om oud-directeur Arie van Eijden (2005) en oud-directeur Martin Sturkenboom (2012). Een van de daders van de laatste bedreiging werd vorig jaar december veroordeeld tot 250 euro boete. Hij kreeg vooralsnog geen stadionverbod.

De reden dat de bedreigingen nauwelijks bij de politie worden gemeld, is dat de slachtoffers bang zijn dat de problemen erger worden. Zo wist een aantal medewerkers in januari 2012 al dat Ajax-fans ’s nachts in de tuin van Sturkenboom stonden om hem te intimideren.

Die medewerkers durfden daar vervolgens niets over te zeggen. ‘Je moet gewoon geen spelletjes spelen bij Ajax.’ zegt een oud-medewerker. ‘Dan krijg je het op je bordje.’

Niet bekend

Voor het onderzoek sprak de krant onder meer met oud-bestuursleden en (ex-)medewerkers over de aanhoudende bedreigingen van de harde kern die grotendeels bestaat uit leden van de F-Side en VAK 410.

De Ajax Supporters Delegatie (ASD), waarin de harde kern deels is vertegenwoordigd, zegt niet bekend te zijn met de bedreigingen. ‘Ik herken dat totaal niet,’ zegt een woordvoerder van ASD in een reactie.

Ook Ajax zegt in een reactie het beeld niet te herkennen. Van de huidige directie zou niemand zijn bedreigd en ook van andere bedreigingen uit het recente verleden weet de club niets. ‘We voeren met enige regelmaat overleg met vertegenwoordigingen vanuit de supporters en zien geen aanleiding hiermee te stoppen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.