sport

Eindelijk zekerheid: capaciteit De Kuip naar 70.000 zitplaatsen

Door Tomasz Blom - 01 mei 2014

Bouwbedrijf BAM mag Feyenoord-stadion De Kuip gaan vernieuwen. Na de klus, die drie voetbalseizoenen duurt en zo’n 200 miljoen euro kost, gaat het stadion plaats bieden aan 70.000 toeschouwers.

Dat meldt het AD donderdag. Volgens de krant hakte de driekoppige adviescommissie woensdagavond de knoop door. Een woordvoerder zei dat het gaat om een ‘unanieme beslissing’.

Spelersbudget

In het BAM-voorstel breidt de capaciteit van de tweede ring uit en krijgt het stadion een tentdak dat kan worden gesloten. Daarnaast verdwijnt het oude Maasgebouw en komen daar twee soortgelijke gebouwen voor terug. Ook is er 15 miljoen euro beschikbaar voor een nieuwe trainingsaccommodatie.

Door het dak zullen popconcerten in het stadion weer mogelijk zijn. De hoop is dat de multifunctionaliteit van het stadion op den duur het spelersbudget verdubbelt, waardoor Feyenoord weer de strijd kan aangaan op het Europese toneel.

Boost

BAM-directeur Marc de Vreede zegt ‘ongekend blij’ te zijn met het binnenhalen van de opdracht. ‘Dat iedereen bij Feyenoord er achter staat, geeft een enorme boost.’

De komende zes maanden worden de details van het plan verder uitgewerkt. Als het aan De Vreede ligt, begint de verbouwing van het stadion al in de zomer van 2015. BAM garandeert dat Feyenoord tijdens de werkzaamheden gewoon door kan voetballen.

Red De Kuip

Toch zijn er niet alleen positieve geluiden. Stichting Red De Kuip had het liefst gezien dat er een derde ring op het stadion was geplaatst en dat het oude karakter van de voetbaltempel meer bewaard was gebleven.

Initiatiefnemer Erwin Ekelaar liet in een reactie weten zich ‘in het belang van Feyenoord’ neer te leggen bij het besluit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.