sport

In voorlopige WK-selectie Oranje is Feyenoord hofleverancier

Door Tom Reijner - 13 mei 2014

Bondscoach Louis van Gaal heeft dinsdagavond zijn voorlopige selectie voor het WK voetbal in Brazilië bekendgemaakt. Dat de naam van Gregory van der Wiel ontbreekt, is opvallend.

De rechtsachter van Paris Saint-Germain, die tijdens het EK in 2012 nog volop speelde, heeft de laatste weken last van een peesontsteking. Behalve Van der Wiel ontbreekt ook Fulham-verdediger John Heitinga.

Voorkeur

Van Gaal geeft de voorkeur aan verdedigers Daryl Janmaat en Paul Verhaegh. Terence Kongolo en Patrick van Aanholt zijn wel opgenomen in de voorlopige WK-selectie van het Nederlands elftal. Kongolo debuteert in de spelersgroep van Oranje.

Hij was afgelopen week al actief tijdens de trainingsstage in Hoenderloo. Van Aanholt was met Vitesse actief in de play-offs om Europees voetbal. Hij is alsnog opgeroepen.

Ervaren

Verder blijkt uit de lijst met dertig man dat Feyenoord de meeste spelers levert. De bondscoach nam vanavond zeven Rotterdamse spelers op in zijn selectie.

Dat zijn Jean-Paul Boëtius, Jordy Clasie, Daryl Janmaat, Terence Kongolo, Bruno Martins Indi, Tonny Vilhena en Stefan de Vrij. De 31-jarige Rafael van der Vaart is met 109 interlands de meest ervaren speler.

Blessures

Uit die selectie moeten in de aanloop naar het WK in Brazilië nog zeven spelers afvallen. Van Gaal moet zijn definitieve selectie van twintig veldspelers en drie doelmannen uiterlijk 2 juni bij voetbalbond FIFA inleveren.

Die spelers moeten ook deel uit hebben gemaakt van de voorlopige selectie. Alleen bij ernstige blessures kan hij zijn team nog aanvullen met spelers die op dit moment niet in beeld zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.