sport

Naar Brazilië? ‘Kijk uit voor hiv en geef nooit je paspoort af’

Door Anne-Marie Spermon - 13 mei 2014

‘Nog even en we gaan samen naar Brazilië’; zo opent het WK-informatieboekje van de Nederlandse overheid enthousiast. Aqui Vamos! bevat veel tips, maar ook heel wat waarschuwingen over de regelgeving en cultuur in Brazilië, waar deze zomer het Wereldkampioenschap voetbal wordt georganiseerd.

Dinsdagochtend presenteerden het ministerie van Buitenlandse Zaken en de KNVB samen het WK-informatieboekje Aqui Vamos!

Hulp

De adviezen van het ministerie en de KNVB richten zich vooral op de veiligheid en gezondheid van de Nederlandse reizigers, de Braziliaanse wet en de gewoontes van de plaatselijke politie.

Ook staat omschreven in welke gevallen Nederlanders de hulp kunnen inschakelen van de Nederlandse ambassade en het Nederlandse politieteam ter plaatse.

Corruptie en onveilige seks

Tips om favela’s te mijden en zich niet te bemoeien met opstootjes liggen alleszins voor de hand.

Opvallender zijn de vele waarschuwingen voor mogelijke corruptie van plaatselijke politie. Betaal boetes nooit ter plekke, geef nooit je documenten zomaar af en ga niet mee in omkoping, aldus Aqui Vamos!

Soft- en harddrugs, wildplassen, en het gebruikmaken van gedwongen prostitutie: allemaal streng verboden, en allemaal streng bestraft. Een ander expliciet advies: onveilige seks wordt ‘zéér sterk afgeraden’ vanwege het hoge percentage hiv/aids besmettingen in het land.

Duim opsteken

Gelukkig is er ook positief nieuws voor de Nederlandse bezoeker aan het land van de Goddelijke Kanaries.

Het boekje staat vol met tips over culturele uitstapjes in de speelsteden. Kees Rade, Nederlands ambassadeur in Brazilië, moedigt Nederlanders aan het land te gaan ontdekken: ‘Brazilianen zijn zulke leuke mensen. Meng je onder hen. Steek je duim omhoog als je iets leuk vindt’, zo quote De Telegraaf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.