sport

Singaporese miljardair neemt Valencia over, inclusief Bankia-schuld

Door Servaas van der Laan - 17 mei 2014

De Singaporese zakenman Peter Lim heeft een meerderheidsbelang van 70,4 procent in de Spaanse voetbalclub Valencia genomen. Ook heeft hij beloofd een deel van de schuldenlast bij Bankia af te lossen.

Dat heeft de Spaanse club zaterdag bekendgemaakt.

Schulden

Lim, een groot sportfanaat, heeft toegezegd dat hij miljoenen in de club gaat investeren. Dat is ook wel nodig, want de club heeft een totale schuld van meer dan 360 miljoen euro, onder meer bij Bankia.

De problemen in de Spaanse kustplaats ontstonden in 2004 toen de ondernemers Juan Bautista Soler en Vicente Soriano in de club stapten.

Supermacht

De twee hadden grootse plannen en wilden van Valencia de derde Spaanse supermacht maken, naast FC Barcelona en Real Madrid. Dure spelers als David Villa, David Silva en Marco di Vaio werden gekocht, trainer Ronald Koeman kwam en er werd begonnen aan de bouw van een nieuw Mestalla-stadion.

Maar vooral op het laatste project heeft de club zich vergaloppeerd. Door uitblijvende successen was opeens het geld op, terwijl de bouw van het stadion nog niet eens was begonnen. Investeerders trokken zich terug waarna de financiële ramp compleet was.

Kidnapping

De vrienden Soler en Soriano gingen uit elkaar. Soler verliet de club en liet Soriano in de puinhoop achter. Omdat Soler nog geld van Soriano kreeg, huurde hij iemand in om zijn voormalige zakenpartner te kidnappen. Dat plannetje werd door de politie gedwarsboomd waarna de voormalige voorzitter Soler werd opgepakt.

De vastgoedondernemer is nu onder huisarrest geplaatst in een huis dat 20 meter van het kantoor van Soriano staat. Maar met de komst van Lim is er eindelijk weer geld. Misschien brengen de miljoenen van van de Singaporees de twee kemphanen weer bij elkaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.