sport

Sorry Neymar, maar dit WK juich ik niet voor jou

Door Servaas van der Laan - 28 mei 2014

Er is bijna geen land op aarde waar voetbal zo populair is als in Brazilië. Toch wordt het protest tegen het WK voetbal in eigen land steeds luider.

Drie dagen geleden liepen honderden Brazilianen een protestmars door WK-speelstad Sao Paolo. Vergelijkbare acties werden gehouden in Rio de Janeiro en andere steden.

Grimmig

Een week eerder ging het er grimmiger aan toe en moest de politie ingrijpen toen bij het stadion van Corinthians, waar de openingswedstrijd wordt gespeeld, gemaskerde mannen banden in brand staken en barricades opbouwden.

De onderklasse in Brazilië ziet lijdzaam toe hoe de overheid miljoenen uitgeeft aan een toernooi dat zij toch wel op de schermen in de favela’s zullen moeten bekijken, of het nou in Brazilië wordt gespeeld of niet.

Behalve op straat klinken de protesten ook in de muziek. De officiële WK-song ‘We Are One’ van Pitbull, Jennifer Lopez en de Braziliaanse zangeres Claudia Leitte wordt in het gastland nou niet grijsgedraaid. Dat er maar een paar woordjes Portugees in worden gezongen, speelt daar ongetwijfeld in mee.

Veel Brazilianen draaien daarom uit protest het Waka Waka, het WK-lied dat vier jaar geleden werd gemaakt door de populaire Colombiaanse zangeres Shakira. Maar de populaire rapper Guilherme Aparecido Dantas, beter bekend als MC Guimê, is zelf de studio ingedoken om een rivaliserend WK-lied te maken.

Het nummer behandelt een thema dat erg veel speelt in Brazilië: het ontsnappen aan de absolute armoede. ‘Kijk eens hoe ver dit voetballand is gekomen. Zelfs de “gringo” danst de samba,’ zingt MC Guimê. De videoclip, waarin ook stervoetballer Neymar Júnior figureert, is intussen meer dan 24 miljoen keer aangeklikt.

Diezelfde Neymar wordt door de zanger Edu Krieger aangesproken in zijn protestballade ‘Desculpa Neymar’ (Sorry Neymar). De zanger verontschuldigt zich tegenover de Braziliaanse ster omdat hij dit WK niet voor hem zal juichen. ‘We hebben prachtige, monumentale stadions, maar onze scholen en ziekenhuizen liggen in puin,’ klaagt de zanger. Ook de FIFA moet het ontgelden in het protestliedje dat vele honderdduizenden keren op YouTube is bekeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.