sport

WK-speelstad: Rio de Janeiro

Door Tomasz Blom - 16 mei 2014

Bekend om het uitbundige carnaval, het reusachtige standbeeld Christus de Verlosser en drukbezochte stranden zoals Copacabana en Ipanema. Rio de Janeiro, Portugees voor Januaririvier, spreekt tot de verbeelding van velen.

De stad werd gesticht in 1565 door de Portugees Estácio de Sá en was tot 1960 de hoofdstad van Brazilië. Rio heeft ruim zes miljoen inwoners.

Favelas

De vele slopenwijken, de favelas, vormen de schaduwzijde van de kleurrijke stad. Volgens de volkstelling uit 2010 zou ruim 22 procent van de stadbevolking in deze – soms zeer beruchte – wijken wonen.

Toch is het een misvatting dat alle favelas gevaarlijk zijn en onder geweld gebukt gaan. Veel favela-inwoners zijn hard werkende Brazilianen en zien de sloppenwijken als een alternatief voor een van de buitenwijken die op twee uur rijden vanuit het centrum liggen.

Maracanã

Brazilië beschouwt zichzelf als het voetballand bij uitstek. Zo veroverde het land als enige vijfmaal de Wereldbeker en zijn ook dit jaar de verwachtingen voor het Nationale elftal torenhoog. Rio kent maar liefst vier voetbalclubs die uitkomen op het hoogste niveau.

De zeven WK-wedstrijden – waaronder de finale op zondag 13 juli – die in Rio plaats hebben, worden gespeeld in het Estádio Mário Filho, beter bekend als het Maracanã. Het beroemde stadion biedt ruimte aan 80.000 supporters. In 1950 werd het stadion tijdens het WK ook al gebruikt. Toen pasten er zelfs 183.000 toeschouwers in.

Het Christus-beeld met op de achtergrond het Estádio Mário Filho Bron: EPA


Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.