sport

‘Blatter maakte van WK-bid 2022 festival van zelfverrijking’

Door Servaas van der Laan - 02 juni 2014

Het idee van FIFA-president Sepp Blatter om de aanstellingen voor de WK’s van 2018 en 2022 in één keer te doen, is desastreus uitgepakt. ‘Het werd een festival van zelfverrijking’.

Dat zegt de Duitse onderzoeksjournalist Thomas Kistner.

Fraude

Hoewel zelfs de omstreden FIFA-president zegt dat er met het WK in Qatar een fout is gemaakt, is de Zwitser wel degelijk verantwoordelijk voor de frauduleuze praktijken.

Het plan om in 2010 voor het eerst over twee toernooien tegelijk te stemmen, het WK in 2018 en 2022, komt uit de koker van Blatter. ‘Hiermee creëerde hij een gigantisch festival van zelfverrijking’.

Zakken vullen

Volgens Kistner was het ‘project dubbel-wk’ voor FIFA-bestuurders een mooie gelegenheid om zichzelf van een goed pensioen te verzekeren.

‘Na deze toewijzing zal het acht jaar rustig zijn en daarna zal vrijwel geen van de oude sportkameraden nog deel uitmaken van het uitvoerend comité… Wie wil, kan nog een keer de zakken vullen voor zijn pensioen,’ schrijft de Duitser in zijn geactualiseerde uitgave van FIFA Maffia.

Bewijs

Dat WK-aanstellingen voor de 24 FIFA-bestuurders een lucratieve manier kunnen zijn om de eigen zakken te vullen, behoort tot de algemene kennis van wie zich een beetje in de FIFA heeft verdiept.

Maar The Sunday Times zegt hier nu ook bewijzen voor te hebben. De krant heeft de hand weten te leggen op email-wisselingen met FIFA-bestuurders waarin duidelijk wordt dat miljoenen aan steekpenningen worden betaald voor de WK-toewijzing aan Qatar.

KNVB

De KNVB vindt, dat als de verhalen kloppen, het WK niet naar Qatar moet gaan. ‘Mocht de recente berichtgeving juist zijn, dan is er geen twijfel mogelijk: de FIFA moet een ander land het WK 2022 laten organiseren,’ laat de Nederlandse sportbond weten.

Volgens de KNVB staat de ‘integriteit’ van de sport op het spel: ‘Elke suggestie of vermoeden van fraude of manipulatie is schadelijk voor het voetbal.’

Erg onder de indruk van kritiek van Nederlandse en Duitse sportbonden is Kistner niet.

‘Die varen traditioneel een schijnheilige koers. Virtuoos laveren ze tussen de klippen van de kritiek in eigen land op het optreden van de Blatter-clan en een hechte sportkameraadschap met Zürich.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.