sport

Blatter over kritiek: zoiets respectloos nog nooit meegemaakt

Door Shari Deira - 12 juni 2014

FIFA-voorzitter Sepp Blatter voelt zich diep gegriefd door de kritiek van vooral Europese voetbalbonden op zijn functioneren. Hij spreekt van de meest respectloze kritiek die hij ooit in zijn leven heeft meegemaakt.

‘Ik heb al heel wat moeten slikken in mijn leven, maar zoiets respectloos heb ik nog nooit meegemaakt. Niet op het voetbalveld en zelf niet in mijn eigen huis,’ zegt de 78-jarige Blatter.

Imago

KNVB-voorzitter Michael van Praag drong dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Europese voetbalbond UEFA in São Paolo aan op het vertrek van Blatter. Hij deed dat ook namens andere Europese bonden.

Van Praag zegt dat het imago van de FIFA achteruit is gegaan de laatste jaren, en Blatter is eindverantwoordelijke. De Zwitser geeft geen gehoor aan de oproep en stelt zich gewoon herkiesbaar.

‘Mijn missie is nog niet voorbij, dat zeg ik jullie,’ zegt Blatter die al sinds 1998 voorzitter is van de FIFA. Van Praag vindt het ‘erg teleurstellend’ dat Blatter weigert het veld te ruimen, maar is optimistisch. ‘We hebben nog een jaar. Het congres moet dan beslissen,’ zegt Van Praag.

Qatar

Het imago van Blatter kwam onder vuur te liggen onder meer vanwege de toewijzing van WK’s aan Rusland (2018) en Qatar (2022). Over Qatar werd eerder deze maand bekend dat FIFA-bestuurders zich hebben laten omkopen om het WK binnen te halen.

De Qatarese oud-FIFA-bestuurder Mohamed Bin Hamman zou ruim 3 miljoen euro hebben betaald aan Afrikaanse functionarissen van de voetbalorganisatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.