sport

Brazilië via strafschoppen langs Chilenen in achtste finale

Door Servaas van der Laan - 28 juni 2014

Brazilië heeft zich zaterdag met veel moeite geplaatst voor de kwartfinale op het WK voetbal in eigen land. De Seleção had een strafschoppenserie nodig om de veel fitter ogende Chilenen te verslaan.

De Brazilianen begonnen fel aan de wedstrijd in Belo Horizonte en zetten de Chilenen onder druk.

Één fout fataal

Al na vier minuten leverde deze tactiek direct resultaat op toen de bal via een verdediger in het doel van Chili verdween. Op dat moment was er niet zo veel aan de hand en ging de thuisploeg op zoek naar de tweede treffer.

Maar één foutje achterin was direct fataal. Toen de Chileense spits Alexis Sánchez de bal voor zijn voeten kreeg, aarzelde hij niet en schoot de Barça-speler de gelijkmaker binnen.

Onzekerheid

Langzamerhand sloop de onzekerheid in de Braziliaanse ploeg en gebeurde het omgekeerde bij de tegenstander. Na rust nam Chili het heft in eigen hand en speelde het de thuisploeg bij vlagen van de mat.

De Brazilianen leken er tegen het einde van de wedstrijd helemaal doorheen te zitten en mochten blij zijn dat ze ongehavend de verlenging haalden. In die verlenging herpakte Brazilië zich enigszins en nam het initiatief weer een beetje over. De thuisploeg wilde koste wat kost de strafschoppenloterij voorkomen, terwijl Chili gokte op een beslissing vanaf elf meter.

Loterij

Het lukte de Kanaries niet om het in de verlenging af te maken, waardoor heel Brazilië vol spanning moest toekijken hoe strafschoppen het thuisland zouden maken of breken.

Nadat David Luis de eerste penalty raak schoot, miste Chili de eerste. Maar dat verkeerde voorbeeld werd gevolgd door Willian die de bal naast het doel schoof. Alexis Sanchez kon de gelijkmaker binnenschieten, maar ook hij stuitte op Julio Caesar.

Marcelo schoot wel binnen, waarop Aránguiz hetzelfde deed. Maar toen Hulk de volgende penalty miste, kon Diaz dan eindelijk de gelijkmaker binnenschieten en dat deed hij ook.

Neymar maakte de 3-2 en toen Gonzalo Jara op de paal mikte, was het klaar voor de Chilenen. Brazilië stond op de rand van de afgrond maar mag verder naar de kwartfinale. Daar zal het Colombia of Uruguay treffen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.