sport

Costa Rica verslaat Grieken, speelt tegen Oranje in kwartfinale

Door Tom Reijner - 30 juni 2014

Oranje stuit na de spectaculaire wedstrijd tegen de Mexicanen op een ander Midden-Amerikaans land. De tegenstander in de kwartfinale is Costa Rica, dat zondagavond na strafschoppen van Griekenland won.

Bryan Ruiz scoorde in de 52ste minuut voor Costa Rica.

Rode kaart

Vanaf de 66ste minuut moest de ploeg van bondscoach Jorge Pinto verder met een man minder, nadat Óscar Duarte met een rode kaart het veld moest verlaten.

In extra tijd werd de druk Costa Rica te veel en dwong Sokratis Papastathopoulos verlengingen af. Costa Rica nam de daaropvolgende strafschoppen beter.

Eerste keer

Het is voor de eerste keer dat Nederland en Costa Rica tegen elkaar spelen. De voetballers uit Costa Rica, met Bryan Ruiz in de gelederen, doen voor de vierde keer mee aan het WK-eindtoernooi.

Bij het debuut van Costa Rica in 1990 bereikte de ploeg meteen de achtste finales. In 2002 en 2006 bleven ‘Los Ticos’ steken in de groepsfase. Costa Rica ontbrak vier jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika.

De kwartfinale begint om 17.00 uur Braziliaanse tijd, 22.00 uur in Nederland. Als de ploeg van bondscoach Louis van Gaal ook die wedstrijd weet te winnen, speelt het woensdag 9 juli op hetzelfde tijdstip de halve finale in São Paulo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.