sport

Drie redenen waarom Oranje niet mag verliezen van Chili

Door Servaas van der Laan - 23 juni 2014

Als Nederland vanavond als eerste eindigt in poule B ontloopt het waarschijnlijk niet alleen gastland Brazilië, maar ook andere toplanden als Italië, Duitsland en Frankrijk. Verliezen tegen Chili is geen optie.

De wedstrijd tegen Chili om 18.00 uur gaat niet meer om het behalen van de achtste finale. Beide landen hebben zich al verzekerd van een plek in de volgende ronde en spelen om groepswinst. En die strijd is in dit toernooi belangrijker dan ooit.

Brazilië

Als Nederland van Chili verliest, wordt het tweede en moet de ploeg van Louis van Gaal het opnemen tegen de nummer 1 van groep A. Thuisland Brazilië heeft de beste papieren om op die plek te eindigen. Het hoeft vanavond eigenlijk alleen maar Kameroen te verslaan. De Afrikanen staan kansloos onderaan in de poule met 0 punten, 5 doelpunten tegen en 0 doelpunten voor.

Als Nederland Brazilië treft, zal het stadion Mineirao in Belo Horizonte volgepakt zitten met uitzinnige Brazilianen. Aangezien ook scheidsrechters de opdracht lijken te hebben gekregen dat het gastland ver moet komen, is dit het meest ongunstige scenario voor Oranje.

Andere toplanden

Maar ook als Brazilië niet als eerste eindigt, of wanneer het Nederlands elftal het thuisland weet te verslaan, wacht een loodzwaar vervolg. Met een tweede plek schaart Nederland zich aan de bovenkant van het speelschema. Na de achtste finale staan de winnaars van poule C, E en G op het programma. Dit worden vrijwel zeker Colombia, Frankrijk en Duitsland. Ook de verliezers van de groepen D, F en H zitten dan aan de kant van Oranje. Kandidaten voor die posities zijn Italië, Uruguay, Nigeria en Algerije.

Dan lijkt de onderkant van het speelschema er een stuk rooskleuriger uit te zien. Als Nederland eerste wordt in de groep staan landen als Mexico/Kroatië, Costa Rica, Ivoorkust, Ecuador, het teleurstellende België, Verenigde Staten/Ghana en het zwak spelende Argentinië op het programma. Een veel aanlokkelijker programma voor de mannen van Van Gaal.

Psychologie en weer

Verliezen van Chili en het vervolgens moeten opnemen tegen Brazilië is psychologisch natuurlijk niet gunstig. Maar er is nog een ander mentaal aspect. Als Nederland eerste wordt, en de kwartfinale weet te halen, mag het daar op een bekende plek spelen: de Arena Fonte Nova in Salvador. Dit is de plek waar Oranje in de eerste groepswedstrijd met 5-1 over wereldkampioen Spanje walste. Een terugkeer in dit stadion moet de oranje ploeg vertrouwen geven.

Ook de plek van de halve finale, San Paolo, lijkt klimatologisch en veldtechnische beter dan Belo Horizonte waar de halve finale aan de bovenkant van het speelschema wordt gespeeld. Zo zagen we België en Argentinië veel moeite hebben met de klamme omstandigheden in Belo Horizonte. Speelstad Fortaleza is met temperaturen van rond de 30 graden niet ideaal, maar die plek kom je op beide kanten van het speelschema sowieso tegen onderweg naar de finale.

Minpuntje

Een klein minpuntje. Dit weet Brazilië allemaal ook. De Seleção zou vanavond wel eens kunnen gokken op een gelijkspel tegen Kameroen om zo tweede te worden in de groep.

Het treft dan mogelijk wel het gevreesde Oranje in de achtste finale, maar daarna ligt de weg open voor het behalen van de zesde wereldtitel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.