sport

FIFA onderzoekt bijten Suárez: maximale schorsing twee jaar

Door Servaas van der Laan - 25 juni 2014

De FIFA is een disciplinaire strafprocedure gestart tegen de Uruguayaanse aanvaller Luis Suárez wegens het bijten van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini. Suárez heeft tot vanmiddag vijf uur lokale tijd om zijn kant van het verhaal te vertellen.

Dat heeft de FIFA laten weten.

Einde WK

De Uruguayaanse speler beet zijn tegenstander dinsdag in de schouder in de beslissende wedstrijd tegen Italië. De scheidsrechter miste het incident, maar de FIFA heeft de mogelijkheid om spelers achteraf op basis van videobeelden en getuigenverhoor te vervolgen.

De kans is groot dat Suárez in ieder geval dit toernooi niet meer in actie zal komen. Het is niet de eerste keer dat Suárez zijn tegenstander bijt. Als aanvaller van Ajax beet hij al PSV-speler Otman Bakkal in de nek waarvoor hij een schorsing van zeven wedstrijden kreeg. In de Britse Premier League sloeg Suárez als Liverpool-spits opnieuw toe door Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic te bijten. De Britse bond gaf de aanvaller daar tien wedstrijden schorsing voor.

Twee jaar schorsing

Voor vuil spel hanteert de FIFA een maximale straf van twee jaar. Omdat het de derde keer voor Suárez is, zal de voetbalorganisatie zeker niet mild zijn. Bovendien toont de Uruguayaan geen enkel berouw.

‘Dit soort dingen kan gebeuren,’ zei hij over zijn eigen gedrag. Tot ieders verbazing verdedigde ook bondscoach Oscar Tabárez zijn sterspeler. Volgens de trainer is niet Chiellini maar Suàrez de gebeten hond omdat de media het op hem hebben gemunt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.