sport

Geen wraak voor 1982: Duitsers verslaan Algerije in knotsgek duel

Door Servaas van der Laan - 30 juni 2014

Algerije is er niet in geslaagd om Duitsland de salonremise met Oostenrijk op het WK van 1982 betaald te zetten. In een zinderend duel waren de Duitsers na verlenging met 2-1 te sterk.

Dat de Algerijnse ‘woestijnvossen’ zinden op wraak, was vanaf de eerste seconde duidelijk. Vol overgave bestormden ze het doel van Manuel Neuer die opvallend vaak zijn post verliet en als een volleerd ‘Ausputzer’ het gebied rond zijn zestienmetergebied schoon hield.

Prijsschieten

Als de Noord-Afrikanen iets scherper waren geweest, hadden ze Duitsland daadwerkelijk op achterstand kunnen zetten. Maar het bleef bij enkele gevaarlijke situaties waarbij de Duitse verdedigingslinie een zeer zwakke indruk maakte.

Maar ook aan de andere kant van het veld was het af en toe prijsschieten. De Duitsers, die eerder dit toernooi toch een trefzekere indruk maakten, kregen de bal er ook niet in. Dit kwam ook omdat Raïs M’Bolhi op een voortreffelijke manier stond te keepen. Ook toen topschutter Thomas Mueller vlak voor tijd een vrije kopkans kreeg, zegevierde de keeper met een prachtige reflex.

Achterstand

De Algerijnen waanden zich winnaars toen de scheidsrechter een einde maakte aan de reguliere speeltijd. Nog even de verlenging overleven en dan strafschoppen, dachten zij. Maar het liep anders.

De verlenging was nog maar nauwelijks begonnen of Algerije stond al op achterstand. Andreas Schürrle tikte de bal, bewust of niet, op wonderbaarlijke wijze in het net.

Einde droom

Toen moesten de Algerijnen komen, maar de fanatieke speelwijze had veel krachten gekost. Terwijl de Afrikanen op zoek moesten naar de gelijkmaker, stortte de één na de ander met kramp ter aarde. De Duitsers, die ook vermoeid oogden, kwamen daardoor niet echt meer in de problemen.

Toen Mehmet Özil tegen het einde van de verlenging ook nog de tweede treffer maakte, leek het duel beslist. Maar niets was wat het leek in dit krankzinnig duel. Want de Algerijnen maakten direct na de Duitse goal de tegentreffer.

Toch kwam het doelpunt te laat om er nog een strafschoppenserie uit te slepen. De Duitsers rekenden zo af met ‘angstgegner’ Algerije. Van de twee wedstrijden die de landen in het verleden tegen elkaar speelden, werden beide duels gewonnen door de Algerijnen. Duitsland zal het in de kwartfinale op moeten nemen tegen Frankrijk dat met 2-0 van Nigeria won.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.