sport

Hockeymannen beginnen WK met lastige zege op Argentinië

Door Servaas van der Laan - 01 juni 2014

De Nederlandse hockeymannen zijn het WK Hockey in Den Haag, net als de vrouwen, met een zege begonnen. Maar gemakkelijk ging het tegen Argentinië niet.

Oranje begon explosief aan het openingsduel met Argentinië. Binnen de minuut kreeg Rogier Hofman een enorme kans, maar de speler van Bloemendaal ramde de bal op de lat.

Stugge Argentijnen

Het publiek verwachtte dat de openingstreffer snel zou volgen, maar de Argentijnen speelden stug en waren razendsnel in de omschakeling. Toch kwam Oranje na 26 minuten op voorsprong. Uitgerekend de tot Nederlander genaturaliseerde Argentijn Valentin Verga was verantwoordelijk voor het doelpunt.

De Nederlandse hockeyers trokken zich vervolgens terug achter de middenlijn in de hoop de Argentijnen uit de tent te lokken. Dit laatste lukte, maar het resultaat pakte anders uit dan gehoopt. De Argentijnen kregen vlak voor rust een strafcorner die door Gonzalo Peillat werd binnengewerkt.

Moeite

In de tweede helft bleef Nederland moeite hebben met de fysiek sterke en technisch handige Argentijnen. Strafcornerspecialist Mink van der Weerden bracht Oranje met een prachtige corner over het dode punt. Toen Hofman vlak erna ook de 3-1 binnenwerkte, leek de wedstrijd gespeeld.

Toch kwamen de Argentijnen er nog een paar keer gevaarlijk uit, maar keeper Jaap Stockmann was zondag niet te passeren. Uitblinker Van der Weerden was na afloop erg blij met de overwinning. ‘Het was een lekker wedstrijdje,’ zei de international laconiek. Aanvoerder Robert van der Horst zei blij te zijn met het ‘realistische spel’ van zijn ploeg. Over de sfeer in het ADO-stadion sprak Van der Horst over ‘een jongensdroom die uitkomt’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.