sport

KNVB en Europese bonden willen dat Blatter vertrekt bij FIFA

Door Fieke Hamers - 10 juni 2014

De aankondiging van Sepp Blatter dat hij overweegt zijn termijn als FIFA-voorzitter te verlengen is met kritiek ontvangen. In een reactie heeft KNVB-voorzitter Michael van Praag dinsdag, samen met andere Europese bonden, aangestuurd op het vertrek van Blatter.

De roep om het vertrek van Blatter werd dinsdag geuit tijdens een bijeenkomst van de Europese voetbalbond UEFA in Sao Paulo.

Er werd geen resolutie aangenomen om de Zwitser formeel uit zijn functie te zetten. Binnen de FIFA hebben de Europese delegaties ook geen meerderheid om dit voor elkaar te krijgen.

Consequenties

Volgens aanwezigen reageerde de hele zaal behoorlijk koel op de aankondiging van Blatter om te willen aanblijven als voorzitter.

In een toelichting zegt KNVB-voorzitter Van Praag:

‘Het imago van de FIFA is achteruitgegaan na alles wat er is gebeurd de laatste jaren. Weinigen nemen de FIFA nog serieus en hoe je het ook wendt of keert: Blatter is eindverantwoordelijk. Persoonlijk mag ik hem graag, maar het is inherent aan zijn functie dat de kritiek nu in hevige mate op hem neerdaalt en dat hij daar nu zijn consequenties aan verbindt.’

Hoog tijd

Naast Van Praag reageerden ook de voorzitters van de Engelse en Duitse voetbalbonden kritisch op de aankondiging van Blatter. Ook volgens de Zweedse oud-voorzitter van de UEFA Lennart Johansson is het ‘tijd dat Blatter opstapt’. De 78-jarige Blatter heeft sinds 1998 de functie van voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Volgens Van Praag had Blatter hen in eerste instantie verkeerd begrepen. ‘Hij dacht dat ik wilde dat hij meteen zou opstappen. Dat zou hij niet doen, liet hij mij weten. Ik heb echter gezegd dat dit zeker niet onze opzet is.’ Er is nog geen tegenkandidaat namens Europa.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.